Majhen prostor, velik pridelek

Majhen prostor, velik pridelek

09.01.2014 | Avtor: Matevž Likar


Čeprav je vaš vrt izredno majhen, to ni nobena ovira pri pridelavi okusnih plodov. Za vzgojo le-teh nikakor ne potrebujete hektarov odprtih površin. Rrazen seveda, če želite vso jesen preživeti pri vlaganju in kuhanju marmelad :). Z vzgojo številnih novih podlag, lahko izbiramo tudi med številnimi sortami sadnega drevja, ki ga z lahkoto gojimo celo v loncih.

Edino, na kar morate pri manjših vrtovih biti pozorni je, da jih lahko hitro zasenčijo okoliške stavbe in drevesa. Preverite kakšne so zahteve posameznih vrst sadnih dreves in grmovnic glede svetlobe in jim na vrtu namenite ustrezen prostor. S tem se boste izognili mnogim kasnejšim težavam.

Kako izberemo ustrezno rastlino

Pri izbiri bodite pozorni na končno velikost rastline. Pri sadnem drevju je ta odvisna od živahnosti podlage. Izberite vrste podlage, ki ohranijo cepljeno sorto majhno. Pri grmovnicah izberite sorte, ki so kompaktne rasti in ne bodo potrebovale veliko prostora. Pri malinah izberite jeseni plodeče sorte, ki jih lahko vsako zimo porežete do tal. S tem se boste izognili veliki količini stebel iz prejšnje sezone, saj poleti plodeče maline plodijo na lanskih poganjkih, ki prezimijo iz prejšnje sezone.

Če imate le malo prostora, si ne morete privoščiti velikega števila dreves, ki bi vam zagotovila ustrezno oprašitev in količino pridelka. Zato vedno izberite sorte, ki se lahko oprašujejo same. Le pri borovnicah je vedno bolje posaditi več grmičkov, saj bodo vedno tvorili več plodov, če se bodo lahko opraševali med seboj.

Izberite ustrezen prostor

Najprej preverite zahteve rastlin po svetlobi. Višnje, gozdne jagode, kosmulje in rdeči ribez bodo prenesli tudi precej sence. Nekoliko več sonca bodo potrebovale jablane, črni ribez, robide, maline in ameriške borovnice. Na polno sonce pa posadite vse preostale vrste sadnega drevja in grmovnic. Jagode posadite v višeče košare, s čimer jim boste zagotovili precej več sonce kot, če jih boste stlačili v prenaseljene grede.

Tudi na majhnem vrtu rastlinam namenite dovolj prostora. Pregosto posajene rastline poslabšajo pretok zraka, kar lahko poveča vlago in povzroči razvoj povzročiteljev bolezni. Enako velja tudi za lonce. Za drevesa vzemi lonec, ki ima najmanj 40 cm premera. Z večjim loncem boste tudi poskrbeli, da se substrat ne bo prehitro izsuševal.

In ne nazadnje, pred sajenjem razmislite kako boste rastline dosegli pri obrezovanju, obiranju, itd. Posadite jih tako, da bodo na dosegu roke, s čimer si boste olajšali delo na vrtu.

Matevž Likar >> Okrasni vrt


Ključne besede: Matevž Likar sadno drevje jagode slive kosmulje pridelek,rastline vrt vrtnarjenje zelenjavna greda višnje ribez majhen vrt  Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Računalniški priročnik
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je ključ do vseh spoznanj. Je pred resnico in je Resnica. Je najvišja vrednota.

Jože Urbanija