Metulj - Totemske živali

Metulj - Totemske živali

18.08.2010 | Avtor: Marjetka Jeršek
"Ko se v vašem življenju ali v sanjah začne pojavljati podoba metulja, si zapišite vse pomembne vidike, področja delovanja in bistvena vprašanja, s katerimi se soočate v tem trenutku. Raziščite, na kateri stopnji spreminjanja ste, kaj bi radi postali in kako boste to najenostavneje dosegli. Veliko legend in mitov pripisujejo metuljem izredno pomembno vlogo. "
Za šamane je totem metulja simbol spremembe in preobrazbe, ki se odvija skozi lahkoten ples radosti in sreče. Nobena druga žival ali žuželka ni tako zelo povezana z energijo metamorfoze. Šamani pravijo, da je bistveni del učenja metuljev naslednje spoznanje: Vsi se lahko iz neugledne, grčaste, po tleh plazeče se gosenice prelevimo v prečudovito bitje luči in bleščečih barv, ki na prosojnih krilih lahkotno poleti v nov, lepši način življenja.

Ko se v vašem življenju ali v sanjah začne pojavljati podoba metulja, si zapišite vse pomembne vidike, področja delovanja in bistvena vprašanja, s katerimi se soočate v tem trenutku. Raziščite, na kateri stopnji spreminjanja ste, kaj bi radi postali in kako boste to najenostavneje dosegli.
Veliko legend in mitov pripisujejo metuljem izredno pomembno vlogo. V zgodnjem krščanstvu je bil simbol duše. Na kitajskem predstavlja radosti zakonske zveze, pri Hopi Indijancih pa neporočena dekleta nosijo pričeske v obliki metuljevih kril, kar naj bi jim pomagalo čim prej “poleteti” v ustrezno ljubezensko zvezo, kjer se bodo preobrazile v žene in matere.

Ameriški Indijanci se povezujejo z energijo metulja, kadar si želijo kakršnih koli sprememb, čiste radosti in barvitosti v življenju. Frfotava žuželka šamanom in svojim varovancem pomaga tudi pri uspešnejši komunikaciji z vilami, palčki in drugimi subtilnimi bitji, ki prebivajo na višjih ravneh.
Metulji svoje varovance opominjajo, da prenekatero težavo jemljejo preveč resno, saj jo gledajo zgolj z vidika osebnostnega nižjega jaza, zato tudi ne morejo videti najbolj učinkovite rešitve.

V vsakdanje dogajanje vnašajo lahkotnost in igrivost, smisel za humor in za ples. Vabijo nas, da zaplešemo skozi utrinke trenutkov sedanjosti, izplešemo vsa negativna čustva iz telesnih celic in se potopimo v zamaknjenost svojega notranjega bitja. Gibanje, že sam premik z mesta, kjer smo obtičali, nam neizogibno prinese spremembo in vrne užitek do življenja. Metulji imajo okuševalne organe na svojih prednjih nožicah, zato lahko okušajo cvetlice tako, da stopajo po njih. Tudi mi ne moremo okusiti in spoznati neke situacije v življenju, dokler ne vstopimo vanjo. Na metuljev način to storimo lahkotno in zaupljivo. 

Metulj
 
Povezovanje z metulji prinaša svobodo, lahkotnost, radost in spremembe

Ta totem zagotovo prežene dolgočasno sivino vsakdana, saj je ena njegovih bistvenih značilnosti radoživost in raznobarvnost. Bleščeči odtenki glede na povezanost s posameznimi čakrami prinašajo sporočila in namige, v katero smer naj zapiha naš veter sprememb. Rumen metulj na primer opozarja na nujnost dviga ravni zavesti in čiščenja nezdravih navezav na področju pleksusa in celotne trebušne čakre. Indigo moder vrača pozornost v tretje oko in nam pomaga videti, oranžen nas opominja na lahkotno in igrivo odpiranje spolnega energijskega središča v telesu in podobno. Njihova energija razveseljuje in oživlja, osvežuje in briše težo bremen.

Vsaka sprememba pomeni korak naprej, pravi učenje metuljev. Ko se odprejo priložnosti, je pravi čas, da jih izkoristimo in napredujemo, se razvijamo in rastemo. Preobrazba je neizogiben del življenja, metulji pa nam kažejo, da se lahko spreminjamo brez bolečin, trpljenja in travm. To lahko storimo ravno tako nežno, sladko, radostno in lahkotno, kot si želimo. Če smo vešči umetnosti pravočasja, ne zamudimo nobene možnosti za duhovno rast in osebnostni razvoj. S sproščeno in vztrajno aktivnostjo pa spremembam vseskozi dovajamo dovolj energije, da se lahko prizemljijo in uresničijo.

Povezovanje z energijo metulja v nas prebudi tudi gibčnost, prilagodljivost, fluidnost razmišljanja in odprtost za vse lepe stvari v življenju. Topi okostenele vzorce težavnosti, truda, obremenjenosti in ujetosti v mreže bolečin. Namesto tega v naše srce prinese veter, vedrino, lahkotnost koraka in brezmejno zaupanje v lastno svobodo. Ta totem nas razbremeni in osvobodi, tako da se lahko bolje povežemo s svojo pravo notranjo naravo in poletimo proti svetlemu cilju svojega poslanstva na Zemlji.

Ključne besede: Marjetka Jeršek  metulj  simbolika živali  totemske živali  šamani  šamanizem  živalski totemi Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino