Plesi za Bachove cvetove

Plesi za Bachove cvetove

15.03.2011 | Avtor: Irena Roglič Kononenko
"Plesi v krogu so preprosti plesi in oblikujejo motive, ki so bili vsem ljudem v vseh časih skupni in so pomembni tudi za današnjega človeka. Plešejo se v krogu, kjer ima vsakdo zagotovljeno svoje mesto v skupini. Plešejo se okrog simbolnega središča, ki ponazarja središče vesolja, izvir neizčrne energije, luč. Ko se v plesu naravnamo na to skupno središče, nas ples uči izkusiti lastno središče. "
»Vse stvarstvo pleše.« (Rumi)
»Smeh, ples in radost so angeli, ki nas spremljajo na poti k Bogu.« (sufijski redovnik)
»Boginja: 'Ne postavljaj me v toge okvirje, pleši me!'« (Neznani avtor)

Ples v krogu, kot je še danes ohranjen v folklori, je najstarejša kulturna dobrina zahodnega sveta. Do prvih stoletij krščanstva je bil vključen v religiozno prakso in življenje skupnosti. Ob robu kulturne in duhovne zgodovine je ostal živ do novega veka. To izročilo v svoji veliki raznolikosti še danes nudi neizčrpno bogastvo za prizadevanja v duhovnem življenju, v pedagoški in terapevtski praksi.

Plesi v krogu so preprosti plesi in oblikujejo motive, ki so bili vsem ljudem v vseh časih skupni in so pomembni tudi za današnjega človeka. Plešejo se v krogu, kjer ima vsakdo zagotovljeno svoje mesto v skupini. Plešejo se okrog simbolnega središča, ki ponazarja središče vesolja, izvir neizčrne energije, luč. Ko se v plesu naravnamo na to skupno središče, nas ples uči izkusiti lastno središče.

Latvijka Anastasia Geng (1922 - 2002) je folklorno izročilo baltskih dežel preoblikovala v plese, posvečene rastlinam in drevesom, pojavom v naravi, kamenju in Luninim menam, zdravilnim zeliščem ... Ko pa se je srečala z Bachovo cvetno terapijo (dr. Edward Bach: 1886 - 1936), je ustvarila plese za posamezne Bachove cvetove. Teh cvetov in tako tudi plesov je 38 in zdravijo negativna čustvena stanja, kot so na primer jeza, sovraštvo, strah ... in jih preoblikujejo v pozitivna, v notranji mir, sočutje, pogum ... Podobno kot delujejo Bachove kapljice, lahko na nas delujejo Anastasijini plesi, ko jih plešemo.

»Bachovi« plesi lahko postanejo izkušnja miru v gibanju. Ti plesi celijo naše čustvene rane.
Ples trepetlike vzbuja občutke zaščitenosti, zaupanja in varnosti, ples bukve tolerantnost in zmožnost vživeti se vase in v druge. Ples tavžentrože razvija moč volje in sposobnost, da služimo tudi sami sebi in izpolnimo lastne potrebe in želje. Rožič nam vliva zaupanje v notranje vodstvo in nas poveže z lastno notranjo modrostjo, ki nam pomaga, da svojo pot jasno prepoznamo. Macesen nam pomaga zaupati samemu sebi in ceniti lastne sposobnosti. Krinkar nam daje pogum in zaupanje v lastno notranjo moč. Gorjušica prižge v nas notranjo luč, ki prežene črne oblake obupa in potrtosti.

Hrast nas vodi k popustljivosti do sebe, da ne zahtevamo od sebe preveč. Pomaga nam dopustiti in sprejeti lastno ranljivost in šibkost, mehkobo in nežnost. Gaber nam daje vitalnost in duhovno svežino, jesensko resje pripravljenost upoštevati tudi druge in jim prisluhniti. Repik nam pomaga izraziti globoke, skrite in izrinjene misli in čustva.

Češnjelika sliva nas uči sprostiti se in pomiriti silovita čustva in strah pred izgubo kontrole. Cvetni popek divjega kostanja spodbuja našo pozornost in koncentracijo, sposobnost učenja in navdušenje nad učenjem. Cikorija nas uči nesebične in brezpogojne ljubezni, srobot prizemljitve in uresničitve svojih sanj tukaj in zdaj. Lesnika nas spodbuja, da ljubeče sprejmemo lastno telo in se dobro počutimo v svoji koži. Encijan nam daje življenjski optimizem, da ovire sprejmemo kot izzive in krize kot učne možnosti ...

Prav vsak cvet in seveda vsak pripadajoči ples pa nas (v čemer je bistvo Bachove cvetne terapije in »Bachovih« plesov) globlje poveže s svojo dušo, tako da smo sami zmožni zaznati, kaj je za nas dobro in prav in kam gre naša pot.
http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/zdravilci/irena.htm

Priporočljivo branje >>> Knjige o zdravilnih rastlinah

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Edward Bach  alternativne tehnike  Bachovi cvetovi  Bachove kapljice  Bachova terapija  cvetne  kapljice  terapije  cvetje  naravna zdravila  Irena Roglič Kononenko  ples Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prvi cilj je le iztočna točka za naslednjega.

John Dewey