Osvoboditev izpod jarma pričakovanj - Tavžentroža (Centaury)

Osvoboditev izpod jarma pričakovanj - Tavžentroža (Centaury)

08.07.2009 | Avtor: Robert Dorsch
"Ko se je Centaury rodila, je povsod okrog revne koče njenih staršev cvetela tavžentroža. "

Ko se je Centaury rodila, je povsod okrog revne koče njenih staršev cvetela tavžentroža. Precej manj kot tisoč guldnov bi zadostovalo, da bi revni dninarski družini, v kateri se je Centaury rodila kot sedmi otrok, zagotovili sredstva za njeno preživetje.

Nezaželena ni bila iz brezsrčnosti, ampak zato ker oče s pičlimi dohodki za dnevno udinjanje na bližnjem posestvu ni mogel preživljati še enega otroka. Neka usmiljena soseda jo je sprejela v svojo družino, kajti stiska Centauryjinih staršev ji je segla do srca. A kmalu potem je podlegla bolezni in Centaury je živela težko življenje pri očimu, ki je bil oblastiželjen družinski tiran.

Tako je imela Centaury od začetka svojega življenja občutek, da zanjo na svetu ni prostora, in se je pošteno trudila, da bi si upravičenost, da obstaja, prislužila s poslušnostjo in prilagajanjem.


Poskušala je ugoditi vsem željam in pričakovanjem očima, toda priznanja, po katerem je tako hrepenela, običajno ni bilo, kajti zanj je bilo samo po sebi razumljivo, da mu služi skoraj kot sužnja. Voljno je prevzela vse naloge, ki so bile njenim bratom in sestram v nadlego, pa vendarle je oče svojim lastnim otrokom vedno dajal prednost. Centauryjino življenje je bilo bolj podobno življenju služkinje kot pa hčere.

Kljub temu je edina ostala pri očimu, potem ko so se njegovi lastni otroci že rešili njegovega zatiranja, in je vdano negovala starega moža, kateremu pa ni mogla nikoli ugoditi vse do njegove smrti. Potem ko so bratje in sestre prodali hišo in si med sabo razdelili dediščino, se je na bližnjem posestvu, ki ga je imel v lasti padrone Vine, zaposlila kot dekla. 


Padrone, čigar zgodbo bomo povedali drugič, je že, ko se je Centaury predstavila, vrgel oko nanjo in jo predvsem zaradi tega vzel v službo. Zaradi njegove naklonjenosti se je počutila počaščeno, kajti z laskanjem je nikoli niso razvajali. Čeprav je bil Vine veliko starejši od nje, je vzbujal njeno občudovanje zaradi svoje postavnosti in zaradi samozavestnega nastopa. Pravzaprav je nameravala po očimovi smrti najprej poskrbeti za svoje življenje, vendar ni mogla reči ne, ko je Padrone zahteval od nje, da se kar najhitreje poročita. 

Ker je bil Vine kot posestnik in veleposestnik navajen, da je imel vse na vajetih, se je energično lotil priprav za svatbo in vse je bilo tako, kot si je zamislil on.

Centaury je občudovala njegovo moč in močno voljo in se počutila varno. Verjela je, da je zdaj končno našla svoj prostor na svetu, in to je bilo več, kot si je glede na dotedanji potek svojega življenja še drznila upati. Vneto se je trudila, da bi mu v vsem ustregla, kar ji je uspelo, če se je natančno držala njegovih navodil. Kmalu je poznala vse njegove posebne ljubezni in želje in ga je razvajala, kadar je bilo le mogoče.

Že nekaj mesecev po poroki, ko je prva zaljubljenost minila, je Centaury mnogo tega, kar je doživela skupaj z možem, spominjalo na njenega očima. Možu je medtem postalo samo  po sebi razumljivo, da se mu je brezpogojno podredila, in ni ji več poklanjal ljubeče naklonjenosti tako kot na začetku. Kar so bili na posestvu njegovi nameščenci, to je bila njegova žena doma.

 Ker je bila Centaury navajena marsikaj prenesti, je  resnično trpela šele, ko sta imela otroke, ki jih je oče tiransko zatiral. Očital ji je, da jih razvaja in da jih bo pomehkužila, in otroci so bili vsi prestrašeni. Centaury je trpela hude muke, ker v tej situaciji ni bilo mogoče narediti za vse prav, in tako se je končno odločila, da se bo zaradi otrok ločila od moža. Vine je bil ves iz sebe od jeze, toda tokrat je ni mogel odvrniti od tega, da bi ravnala zoper njegovo voljo. Njen namen, da se bori za otroke, ji je dal neznansko moč, in z njimi je odšla v neznano mesto.

Začudena je ugotovila, da se zelo dobro znajde v novi situaciji. Ker je doslej vedno živela v odvisnosti, se ni zavedala svoje moči. Nekaj mesecev kasneje, ko so bile premagane prve težave z veliko prestavitvijo, je začela odkrivati lastno bistvo, svoje potrebe in želje, hrepenenje in strahove. Vedno bolj se je tudi učila ne zatajiti sebe, ampak omejiti vpliv pričakovanj drugih nanjo in uresničiti svoje lastno življenje.

V stiku s prijatelji in znanci je ugotovila, da jo imajo radi in da ji dajejo priznanje zaradi nje same in ne samo zato, ker bi izpolnila njihova pričakovanja. Tako je bila ločitev od moža pomembna prelomnica v njenem življenju.

 Na željo otrok, da bi videli očeta, sta se Centaury in Vine tri leta pozneje srečala, vendar kot spremenjena človeka. Tudi Vine je ločitev od družine doživel kot odločilni dogodek, ki je v njem spodbudil globoko preobrazbo.

Na svojem posestvu, kjer je poprej uslužbence zatiral in izkoriščal skoraj kot sužnje, je marsikaj spremenil v prid podrejenim in s tem znatno izboljšal njihove življenjske razmere. Svoje moči ni več zlorabljal, ampak jo je uporabljal v dobro vseh.

 
Oba sta se čudila spremembam, ki sta jih ugotovila drug pri drugem, in spoznala, da je vsak od njiju v času, ko sta bila ločena, pridobil nekaj, kar je poprej znal samo partner.

Pri sebi sta odkrila moč drugega, Centaury svojo moč volje in Vine moč služenja. Globoko v svojem srcu sta čutila, da spadata skupaj, a ne več zato, ker bi drug drugega potrebovala, kot prej, ampak ker drug drugega ljubita.

*

 Več izrekov in modrosti najdete v >>>  knjigah modrosti in lepih misli

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Tavžentroža

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Robert Dorsch tavžentroža Bachovi cvetovi osebnostna rast prilagajanje zatiranje osvobajanje poroka razumevanje ljubezen Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija