Preprečevanje bolezni rastlin

Preprečevanje bolezni rastlin

12.01.2009 | Avtor: Matevž Likar
"Zalivajte zgodaj zjutraj, da se rastline čez dan posušijo. Mokri listi so ponoči idealno mesto za razvoj okužbe, zato ob zalivanju nikoli ne škropimo po listih. Izjemoma liste speremo pod curkom vode, če želimo odstraniti umazanijo ali listne uši. "

Veliko glede zaščite pred številnimi povzročitelji bolezni, lahko naredite tudi z nekaj preprostimi ukrepi.

1. Proti koncu rastne sezone in tudi že med njo redno odstranjujte odmrl rastlinski material. Odmrli rastlinski deli so lahko vir okužbe, ki se razširi med drugimi rastlinami. Pazite tudi, da ostankov obolelih rastlin ne odlagate na kompost, temveč jih uničite.

2. Previdno izbirajte sadike in semena. Kupujte le pri preverjenih prodajalcih. V kolikor ste bili z izbiro zadovoljni, je najbolje, da tudi naslednjič kupite rastline pri istemu viru. Pozanimajte se tudi katero sorto zelenjave ste kupili, saj je uspeh lahko tudi mešanica lastnosti rastišča in lastnosti sorte.

3. Na zelenjavnem vrtu kolobarite. S kolobarjenjem boste bolje izkoriščali hranilnost tal in ugodno vplivali na izoblikovanje njihove strukture. Hkrati pa patogeni, ki bi se razširili po gredi v prvi sezoni, v naslednjih ne bodo imeli na voljo ustreznih gostiteljev in bodo počasi odmrli. Podobno tudi na okrasnem vrtu ne posadite na mesto, kjer je rasla okužena rastlina ponovno rastlino iste vrste, s čimer boste zmanjšali možnost razširitve povzročitelja bolezni tudi na nove rastline.

4. Ne prehitevajte s sajenjem zgodaj v sezoni. Mraz lahko poškoduje rastline in poveča možnost okužbe. Vsaka rastlinska vrsta ima določeno sposobnost preživetja nizkih temperatur, pri čemer se pri nas pojavlja že veliko rastlin iz bolj toplih predelov. Pri teh moramo še posebej paziti, da jih posadimo na prosto šele po zadnji slani.

5. Uporabljajte zastirko. Zmanjšala bo izparevanje vode iz tal, kar pomeni, da rastline ne bodo izpostavljene suši. Zatira pa tudi plevele, ki z vašimi rastlinami tekmujejo za hranila in vodo.

6. Ne sadite rastlin preveč na gosto. Slabo kroženje zraka med rastlinami povečuje možnost za okužbo, saj zavira sušenje nadzemnih delov rastlin.

7. Zalivajte zgodaj zjutraj, da se rastline čez dan posušijo. Mokri listi so ponoči idealno mesto za razvoj okužbe, zato ob zalivanju nikoli ne škropimo po listih. Izjemoma liste speremo pod curkom vode, če želimo odstraniti umazanijo ali listne uši.

Bolezni rastlin8. Okužene dele rastlin sproti odstranjujte, s čimer boste preprečevali razširjanje bolezni po okuženi rastlini oz. med rastlinami. Pri tem je dobro, če odstranjene dele hitro zažgemo ali odvržemo med organske smeti (ne na kompost).

9. Rastline redno gnojite, vendar pazite, da ne boste pretiravali z dušikom, ki vzpodbuja rast nežnih listov občutljivih na bolezni. Tudi preveč dobrega je lahko slabo, kar ne velja samo za dušik, temveč tudi za druga rastlinska hranila. Prekomerne količine hranil lahko motijo privzem drugih mineralov v rastlino in ji tako škodujejo.

10. Redno zatirajte tudi škodljivce (predvsem žuželke), ki poškodujejo rastline in omogočijo vdor povzročiteljem bolezni. Žuželke so tudi pogosti prenašalci različnih rastlinskih virusov, ki jih ne moramo odpraviti s škropljenjem in navadno vodijo v propad celotne rastline, zaradi česar je zatiranje njihovih prenašalcev še posebej pomembno.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar  bolezni rastlin  rastline  vrt  vrtnarjenje  zastirka  zaščita rastlin Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pokaži mi moža s tetovažo in pokazal ti bom moža z zanimivo preteklostjo.

Jack London