Popestrimo senco z rastlinami

Popestrimo senco z rastlinami

01.05.2011 | Avtor: Matevž Likar
"V kolikor želite del vašega vrta zasaditi s senčnimi rastlinami je pomembno, da pred sajenjem pripravite tla. Dodajte jim dosti komposta, ki vsebuje veliko organske snovi in izboljša zadrževanje vlage."

Popestrimo senco

Ali tudi vam senčno rastišče predstavlja problem, za katerega se zdi, da kazi vaš vrt? Nasprotno, bodite veseli, da lahko na svojem vrtu poleg sončne grede najdete tudi senčen kotiček, s katerim vnesete na vrt nekaj dodatne razgibanosti.

Še posebej lahko z njim pridobite zgodaj pomladi. Številne rastline, ki obožujejo senco, izvirajo iz gozdov in izkoriščajo prve pomladne žarke, da poženejo in zacvetijo, še preden se nad njimi strnejo krošnje dreves.

Zelo pomembna za uspevanje rastlin na senčnem rastišču pa so tla. Gozdne rastline imajo rade s humusom bogata tla, ki dobro zadržujejo vlago. V kolikor želite del vašega vrta zasaditi s senčnimi rastlinami je pomembno, da pred sajenjem pripravite tla. Dodajte jim dosti komposta, ki vsebuje veliko organske snovi in izboljša zadrževanje vlage.

Med posajene rastline nasujte še zastirko, ki bo preprečevala odhlapevanje vode iz tal. Listje dreves pa ne zadržuje samo sončne svetlobe, temveč tudi dež, zaradi česar sajenje rastlin pod velikimi drevesi opravite v jeseni, ko so začela drevesa že izgubljati liste.

Senčna kombinacija

HortenzijaV kolikor imate dovolj prostora, lahko kot osrednjo rastlino na senčni gredi postavite šmarno hrušico (Amelanchier lamarckii), ki precej dobro uspeva na rastiščih z najrazličnejšo osvetlitvijo.

Po želji lahko šmarno hrušico nadomestite tudi z magnolijo. Pod drevo posadite kombinacijo okrasnih trajnic, pokrovnic in okrasnih čebulnic.

Med slednjimi izberite narcise in troliste kot je npr. vrsta Trillium erectum, ki bo zacvetela s krasnimi vinsko rdečimi cvetovi. V kolikor bi se radi izognili nekoliko zahtevnejšim trolistom, lahko poskusite tudi s srčki (Dicentra spectabilis).

Za še nekaj rdeče tematike posadite vimček (Epimedium x versicolor 'Sulphureum'), ki bo zgodaj spomladi odprl belo rumene cvetove, jeseni pa bo gredo polepšal s svojimi rdečkastimi listi. Na gredo posadite še okrasni travo, ki bo dodala nekaj vertikalne razgibanosti in bo prijetno valovila v vetru. Posadite anemantelo (Anemanthele lessoniana), ki bo prekrasno popestrila jesenski čas. Namesto anematele pa lahko posadite tudi rušnato masnico (Deschampsia cespitosa).

Na manjšem prostoru lahko zasaditev enostavno prilagodite tako, da izpustite šmarno hrušico in posadite samo nižje rastline, ki bodo še vedno delovale usklajeno. Nasprotno pa na večjem prostoru enostavno dodajte še kakšno listopadno grmovnico kot je npr. hrastovolistna hortenzija in kakšno prekrasno praprot.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Matevž Likar senca rastline za senčna rastišča hortenzija senčni kotički vrt vrtnarjenje vzgoja rastlin Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ni boljšega časa, kot je sedanji.

(John Kalench)