Post - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

Post - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

02.02.2014 | Avtor: | dr. Jože Ramovš
"Telo se mora od časa do časa po naravi očistiti "pepela in saj", ki nastajajo pri redni presnovi; za ta čas je treba "peč ugasiti". Biološki zametek posta lahko gledamo že pri živalskem zimskem spanju, zlasti pa v bolezni, ko se organizem upre hrani. Svoj duhovni pomen je post izgubil, ko se je občasno izrodil v goli formalizem, na primer, da se človek lahko gosti z ribami, ko ne sme jesti mesa. "

Postenje je začasna zdržnost od hrane. Človek se lahko tudi po mesec ali dva vzdrži vse hrane in pije samo vodo; znan je Jezusov štiridesetdnevni popolni post. Pri delnem postu pa se človek zdrži določene hrane, na primer mesa, ali pa se prehranjuje skrajnje pičlo - "ob kruhu in vodi".

Telo se mora od časa do časa po naravi očistiti "pepela in saj", ki nastajajo pri redni presnovi; za ta čas je treba "peč ugasiti". Biološki zametek posta lahko gledamo že pri živalskem zimskem spanju, zlasti pa v bolezni, ko se organizem upre hrani. V kulturnem razvoju je telesno postenje postalo izvrsten pripomoček za duhovno prečiščevanje  in poglabljanje. Svoj duhovni pomen je post izgubil, ko se je občasno izrodil v goli formalizem, na primer, da se človek lahko gosti z ribami, ko ne sme jesti mesa.

V krščanstvu je imel post pomembno mesto. Med današnjimi katoličani se je njegov prvotni pomen odpovedovanja hrani zelo skrčil, njegov smisel je Cerkev skušala nadomestiti z dobrodelnostjo, žrtvovanjem in drugimi načini za duhovno poglabljanje. Veliko se postijo menihi. Tudi pravoslavni gojijo post še naprej. Posebej je čislan pri muslimanih, budistih in hinduistih.

Zadnje čase v razvitem svetu, ki je do bolezenskih meja preobjeden, postenje postalo spet zelo mikavno. Tako v zahodnih deželah kakor v Rusiji gojijo v bolnišnicah popolni post tja do dva meseca kot zdravilo za različne zelo hude bolezni, med drugim tudi za raka. Po zdraviliščih pa ponujajo eno- ali več tedenske postne kure za hujšanje, "pomlajevanje", za telesno in duševno osvežitev. Tudi pri nas ga z velikim uspehom uporabljajo nekateri zdravniki pri družinskem urejanju alkoholizma in drugih osebnih zagat.

Voda, postPostenje je smiselno predvsem kot duhovno poglabljanje, prečiščevanje in utrjevanje. Občasni post zgolj za hujšanje ali za dokazovanje sebi, kaj zmorem, nič ne koristi, kajti post ni nadomestilo za zmernost.

Če hoče človek ohranjati pravo telesno težo, mora biti prepričan, da je to potrebno in mogoče, se mora za to odločiti ter zbrati duhovno moč za zdravo in zmerno hranjenje; kdor vsega tega ne zmore sam, se mora povezati v skupini za samopomoč z ljudmi, ki si prav tako prizadevajo za zmernost in hujšanje.

Isto velja za premagovanje osebnih zagat, duševnih nevroz in podobnega. Pod krmilom prave duhovne usmeritve pa je post odlično sredstvo, ki veliko prispeva k zdravi duševnosti v zdravem telesu.

Nasveti

● En dan v tednu se navadite na popoln ali skoraj popoln post.

● Smiseln je strogi post pred prazniki kot priprava nanje in po njih kot odmor za prebavo.

● Enkrat na leto, na primer v postnem času, se postite dalj časa, morda v skupini z vodstvom.

● Zelo napak je otroka pitati ko purančka, da postane predšolski otrok neokreten debeluh; verjetno nikoli več ne bo mogel imeti naravne vitkosti. Menda po porodih ne morejo shujšati zlasti tiste matere, ki so bile kot majhni otroci zalite.

Priporočljivo branje > Praktično zdravljenje z vodo

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš sto zdravil za dušo in telo post postenje prenova presnova prehranjevanje vzdržnost zdravo življenje zdravje Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino