Prazgodovina - Ordovicijsko silursko izumrtje

Prazgodovina - Ordovicijsko silursko izumrtje

11.02.2013 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Ordovicijsko-silursko izumrtje je bilo drugo največje izumrtje v zemeljski zgodovini, če štejemo po izumrlih vrstah in družinah. Zgodilo se je pred približno 443 milijoni let. To izumrtje je doživelo dva vrhunca smrtnosti, v razmaku milijon let.

V obdobju ordovicija je življenje na zemlji potekalo predvsem v vodi. V vodi so prebivali večcelični organizmi kot tudi nevretenčarji. V obdobju izumrtja je poginilo več kot 60% vseh prebivalcev morja, med njimi so bili tako trilobiti, brahiopodi ter graptoliti. 

Vzrok za izumrtje je bilo premikanje gondvane. Gondvana je bila južna vele-celina, sestavljena iz večine ozemlja današnjih kontinentov južne poloble (Antarktika, Južna Amerika, Afrika, Madagaskar, Avstralija, Arabski polotok ter Indija). Gondvana se je pričela premikati proti južnem severnem polu.

Temu je sledilo hlajenje ter poledenitev morja. Posledica je bila padec morske gladine. Padajoča gladina morja je nato onemogočila življenje habitatom vzdolž celinskih polic.

Sledilo je obdobje, ko so se morja dvigala in spuščala. S tem so se ekološki habitati uničevali, vrste pa izumirale. Po mnenjih nekaterih znanstvenikov je k izumrtju prispeval tudi drastičen padec atmosferskega CO2, ki mu je sledila hitra ledena doba.

Vzrok za ordovicijsko-silursko izumrtje je bilo torej ohlajevanje podnebja in posledično zamrznitev morja ter nižanje vodne gladine.

Priporočljivo - priročnik za risanje >>> Učimo se risati dinozavre


Ključne besede: prazgodovina izumrtje ordovicij silur dobe ledena doba arheologija znanost nevretenčarji  Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)