Prazgodovina - Ordovicijsko silursko izumrtje

Prazgodovina - Ordovicijsko silursko izumrtje

11.02.2013 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Ordovicijsko-silursko izumrtje je bilo drugo največje izumrtje v zemeljski zgodovini, če štejemo po izumrlih vrstah in družinah. Zgodilo se je pred približno 443 milijoni let. To izumrtje je doživelo dva vrhunca smrtnosti, v razmaku milijon let.

V obdobju ordovicija je življenje na zemlji potekalo predvsem v vodi. V vodi so prebivali večcelični organizmi kot tudi nevretenčarji. V obdobju izumrtja je poginilo več kot 60% vseh prebivalcev morja, med njimi so bili tako trilobiti, brahiopodi ter graptoliti. 

Vzrok za izumrtje je bilo premikanje gondvane. Gondvana je bila južna vele-celina, sestavljena iz večine ozemlja današnjih kontinentov južne poloble (Antarktika, Južna Amerika, Afrika, Madagaskar, Avstralija, Arabski polotok ter Indija). Gondvana se je pričela premikati proti južnem severnem polu.

Temu je sledilo hlajenje ter poledenitev morja. Posledica je bila padec morske gladine. Padajoča gladina morja je nato onemogočila življenje habitatom vzdolž celinskih polic.

Sledilo je obdobje, ko so se morja dvigala in spuščala. S tem so se ekološki habitati uničevali, vrste pa izumirale. Po mnenjih nekaterih znanstvenikov je k izumrtju prispeval tudi drastičen padec atmosferskega CO2, ki mu je sledila hitra ledena doba.

Vzrok za ordovicijsko-silursko izumrtje je bilo torej ohlajevanje podnebja in posledično zamrznitev morja ter nižanje vodne gladine.

Priporočljivo - priročnik za risanje >>> Učimo se risati dinozavre


Ključne besede: prazgodovina izumrtje ordovicij silur dobe ledena doba arheologija znanost nevretenčarji  Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija