Velikanski irski jelen

Velikanski irski jelen

14.04.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Irski jelen oz. velikanski jelen je bil verjetno eden največjih kopitarjev iz družine jelenov, ki je kadarkoli obstajal. Pojavili so se pred približno 400.000 leti. V resnici, irski veliki jelen ni izviral iz Irske. Kljub temu, pa so mnogo fosilov našli ravno na šotnih barjih Irske. Od tod verjetno ime.

Njegove fosile so sicer našli po vsej Evropi, Aziji ter severni Ameriki. Rogovje tega jelena je doseglo tudi 4,3 metre razpona, tehtalo je 45 kg. Prav rogovje naj bi bilo izjemno pomembno pri dvorjenju samicam. In posledično njihovemu preživetju.

Skelet tega mogočnega jelena kaže na to, da so bili izjemni tekači in so z lahkoto, brez da bi se utrudili, bežali pred plenilci.

Nekateri znanstveniki sklepajo, da je bilo ravno njihovo vedno večje in težje rogovje sčasoma razlog za njihovo izumrtje.

Priporočljivo - priročnik za risanje >>> Učimo se risati dinozavre


Ključne besede: jelen prazgodovina arheologija znanost živali rastlinojedi rogovje Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Morda je življenje to... pomežik očesa in migetajoče zvezde.

Jack Kerouac