Velikanski irski jelen

Velikanski irski jelen

14.04.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Irski jelen oz. velikanski jelen je bil verjetno eden največjih kopitarjev iz družine jelenov, ki je kadarkoli obstajal. Pojavili so se pred približno 400.000 leti. V resnici, irski veliki jelen ni izviral iz Irske. Kljub temu, pa so mnogo fosilov našli ravno na šotnih barjih Irske. Od tod verjetno ime.

Njegove fosile so sicer našli po vsej Evropi, Aziji ter severni Ameriki. Rogovje tega jelena je doseglo tudi 4,3 metre razpona, tehtalo je 45 kg. Prav rogovje naj bi bilo izjemno pomembno pri dvorjenju samicam. In posledično njihovemu preživetju.

Skelet tega mogočnega jelena kaže na to, da so bili izjemni tekači in so z lahkoto, brez da bi se utrudili, bežali pred plenilci.

Nekateri znanstveniki sklepajo, da je bilo ravno njihovo vedno večje in težje rogovje sčasoma razlog za njihovo izumrtje.

Priporočljivo - priročnik za risanje >>> Učimo se risati dinozavre


Ključne besede: jelen prazgodovina arheologija znanost živali rastlinojedi rogovje Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Računalniški priročnik
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ostani, je očarljiva beseda v prijateljskem slovarju.

Louisa May Alcott