Premostimo avgustovsko praznino

Premostimo avgustovsko praznino

23.08.2017 | Avtor: Matevž Likar
"S preprosto zasaditvijo, ki predstavlja le manjši vikend projekt, lahko vnesemo veliko barvitosti v obdobje poznega poletja, ki ji pravimo tudi avgustovska praznina. S kombinacijo enoletnic in trajnic, ki jih posadimo v lonce in/ali med rastline na gredah lahko barvitost zasaditve raztegnemo celo do pozne jeseni."

 

Se tudi vam vaš vrt zdi prekrasen v pomladnem času, doseže višek v prvi polovici poletja, nato pa ponovno zaživi šele v jeseni? Nikakor niste osamljeni. Podoben potek cvetenja je mogoče opaziti na številnih vrtovih.


Zasaditev za barvit avgust

S preprosto zasaditvijo, ki predstavlja le manjši vikend projekt, lahko vnesemo veliko barvitosti v obdobje poznega poletja, ki ji pravimo tudi avgustovska praznina. S kombinacijo enoletnic in trajnic, ki jih posadimo v lonce in/ali med rastline na gredah lahko barvitost zasaditve raztegnemo celo do pozne jeseni. Prednost loncev pred sajenjem v gredo je njihova mobilnost, saj jih z lahkoto prestavimo tja, kjer potrebujemo nekaj dodatne barve. Med trajnicami poskusite z rastlinami kot so rudbekije, pelargonije in ivanjščice.

Rudbekije bodo pozno poleti odprle svoje rumene cvetove, ki spominjajo na miniaturna sonca. Njihovo cvetenje pa se bo nadaljevalo do pozne jeseni. V kolikor bi želeli nekoliko drugačne cvetove pa poskusite z heleniji. Živahne barve rudbekij bodo krasno dopolnjevali beli marjetkasti cvetovi ivanjščic. Za dodatno poživitev uporabi pelargonije, ki jih lahko posadite skupaj s kapucinko. Slednjo lahko najdete v številnih različicah, vendar nobena ne požene lepših cvetov kot botanična vrsta s cvetovi v barvi plamenov. Za dodaten učinek posejte kalifornijski mak. Pri tem ne skoparite s semeni in površino, ki mu jo namenite in dobili boste preprogo rumeno-oranžnih cvetov, ki se bodo dvigovali nad srebrnkastimi listi.


Nekaj točk za uspeh

Za hitro odpravo avgustovskega prediha, je potrebno upoštevati le nekaj hitrih navodil:

1. Najprej si oglejte svoj vrt in ocenite kje se vam zdi, da bi nekaj dodatnih cvetov in barve pomagalo vašemu vrtu.

2. Sprehodite se po vrtnarijah in parkih in si oglejte rastline, ki cvetijo v avgustu. S tem si boste nabrali dovolj idej za vaš vrt.

3. Med rastlinami, ki jih boste uporabili za popestritev avgusta, naj bo vsaj nekaj trajnic kot so npr. perovskija, verbena, rman in druge.

4. Postavite okrasne lonce tudi na okrasne grede. Okrasni lonci so lahko krasno dopolnilo trajnicam in grmovnicam na vaših gredah in nikakor ne sodijo samo na teraso.

5. Porežite trajnice, ki so že odcvetele. Pri nekaterih trajnicah kot so npr. ostrožnik, krvomočnice in kadulja, boste z rezom vzpodbudili ponovno cvetenje kasneje v sezoni.

6. Na nezasajene dele vrta posejte enoletnice, ki bodo cvetele preko celotnega poletja. V kolikor ima na voljo le malo prostora, poskusite z enoletnimi vzpenjavkami. Pri tem ne pozabite na redno odstranjevanje cvetov in gnojenje, s čimer si boste zagotovili nepretrgano cvetenje enoletnih rastlin.

Članek je bil objavljen v e-reviji Mavrični Mesečnik

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
 


Ključne besede: rudbekije pelargonije poletno cvetje avgust ivanjščice vrt v avgustu  rastline  vrt  vrtnarjenje cvetje Matevž Likar okrasni vrt  Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)