Rabarbara

Rabarbara

29.11.2013 | Avtor: Matevž Likar
"Rabarbaro je zelo enostavno gojiti. Najpogosteje rastline kupimo v obliki sadik, ki jih posadimo na vrt. Rabarbaro lahko sicer vzgojimo tudi iz semen, vendar bo rastlina potrebovala precej časa, preden se bo dovolj utrdila, da boste lahko brez posledic začeli odstranjevati njena stebla."

Če iščete rastlino, ki je čudovit dodatek vrtu in hkrati odličnega okusa, potem iščete rabarbaro. Obdobje, ko lahko rabarbaro kupimo v trgovinah je navadno zelo  kratko, kar je verjetno posledica majhnega števila sort, ki jih gojijo v komercialne namene. Nasprotno pa lahko na lastnem vrtu z izbiro različnih sort podaljšamo čas nabiranja stebel rabarbare.

V kolikor bi želeli okusna stebla že zgodaj v sezoni pa lahko poskusite še s siljenjem. Sploh pa raje ne omenjam, da so doma vzgojene rabarbare precej bolj okusne kot stebla, ki jih kupimo v trgovinah.

Rabarbaro je zelo enostavno gojiti. Najpogosteje rastline kupimo v obliki sadik, ki jih posadimo na vrt. Rabarbaro lahko sicer vzgojimo tudi iz semen, vendar bo rastlina potrebovala precej časa, preden se bo dovolj utrdila, da boste lahko brez posledic začeli odstranjevati njena stebla. Za sajenje izberite sončno rastišče z dovolj prostora. Med rastlinami pa pustite 100-120 cm prostora.

Ob sajenju v sadilno jamo dodajte veliko organske snovi, s čimer boste povečali zadrževanje vode in zmanjšali potrebo po dodatnem zalivanju. Ob sajenju rastlino postavite v sadilno jamo tako, da bodo brsti tik pod površino substrata.

RabarbaraPri na novo posajenih rastlinah počakajte eno leto, preden boste začeli z nabiranjem stebel. Namesto s škarjami, stebla raje previdno odtrgajte. Steblo primite blizu tal in ga enostavno zavrtite in potegnite. Med rastno sezono redno odstranjujte cvetna stebla, s čimer boste preprečili, da bi rastlina potrošila energijo za tvorbo cvetov in plodov. Slednje lahko močno izčrpa ali celo uniči rastlino.

Za zgodnji pridelek lahko rabarbaro tudi silite tako, da jih pred začetkom zime pokrijete z debelim slojem slame in loncem. Spomladi začnite preverjati rast pod zaščito, pri tem pa bodite pozorni tudi na polže, ki jim gredo okusna stebla prav tako v slast.

 Pri siljenjih rastlinah kasneje v tekočem letu ne odstranjujte stebel, saj so rastline nekoliko šibke in potrebujejo nekaj časa, da se ponovno okrepijo.

Vsako leto zato silite drugo rastlino. Vsako leto rabarbare tudi pognojite. Okrog rastlin natrosite kompost ali zrel hlevski gnoj.
Pred uporabo ne smete pozabiti odstraniti vseh delov listov, saj so zelo strupeni. Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Matevž Likar rabarbara zelenjava vrt vrtnarjenje sajenje vzgoja rastlin  Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je upodobljeno čustvo.

Herman Melville