Sanje - vrata v nezavedno

Sanje - vrata v nezavedno

02.08.2017 | Avtor: Tadej Pretner
"Za uspešno razlago sanj moramo dobro poznati zavestno stanje sanjalca (njegove miselne in čustvene vzorce in trenutno življenjsko situacijo), saj lahko le na ta način ocenimo, ali imajo neke sanje pozitiven ali negativen pomen. "
Da je vsebina sanj zrcalna slika tistega, kar se dogaja v človekovem individualnem in kolektivnem nezavednem (neke vrste skupna podzavest človeštva), je bilo znano mnogim starim civilizacijam; sanjske knjige so poznali v zelo različnih obdobjih in kulturnih okoljih. V preteklost so na osnovi sanj napovedovali predvsem prihodnost, danes pa zmore poznavalec iz sanj razbrati resnično podobo človekovega psihičnega stanja, ki ga lahko budna zavest sicer zavedno ali nezavedno prikriva.

V novejši zgodovini je dal pravo veljavo sanjam avstrijski nevropsihiater Sigmund Freud, ki je v simboliki sanj videl možnost prepoznave podzavesti in s tem osvetlitev zanikanih oziroma najglobje zakopanih želja, predvsem iz obdobja otroštva. Pri tem se je naslanjal predvsem na asociacijske verige sanj. Mnogo širšo dimenzijo pa je sanjam pripisoval švicarski psihoanalitik C.G.Jung. Prepričan je bil, da potencial sanj presega nivo, po katerem naj bi bile sanje zgolj odraz nerešenih konfliktnih situacij v človekovi psihi, temveč globoko posegajo tudi v sfere kolektivnega nezavednega. Pri razlagi sanj se je bolj držal simbolike samih sanjskih slik.

Sanje Razlage sanj so običajno uspešnejše, kadar interpretiramo zaporedje sanj oziroma sanjske cikluse. Včasih je simbolika sanj zelo enostavna, spet drugič pa je zelo težko ugotoviti kontekst sanj. To seveda pomeni, da je zelo neresen tisti razlagalec sanj, ki na vprašanja o pomenu nekih sanj, odgovarja preprosto s simboliko posameznih sanjskih slik. Za uspešno razlago sanj moramo dobro poznati zavestno stanje sanjalca (njegove miselne in čustvene vzorce in trenutno življenjsko situacijo), saj lahko le na ta način ocenimo, ali imajo neke sanje pozitiven ali negativen pomen. Ena osnovnih zakonitosti psihoanalize je težnja k ravnotežju, to pa moramo upoštevati tudi pri razlagi sanj. Tako naše zavestne pomanjkljivosti, kot kvalitete, se kompenzirajo v sanjah. Analiza sanj se torej začne z ugotavljanjem, katero zavestno usmerjenost kompenzirajo, kateri primankljaj v človekovem življenju nadomeščajo in kakšne posledice bi to utegnilo imeti.

In kako nam lahko pomaga razlaga sanj do kvalitetnejšega in bolj harmoničnega življenja? Analiza sanj nam lahko pomaga k prepoznavanju resničnega ozadja nekaterih problemov, zakoreninjenih globoko v naši podzavesti. Znano pa je, da lahko sovražnika takrat, ko ga spoznaš, zlahka premagaš – ko problem ozavestiš, takoj izgubi velik del moči.

Po drugi strani pa so nam lahko sanje tudi vodilo in namig za lažje doseganje ciljev. Razlaga simbolike sanjskih slik je npr. kemiku Friedrichu Kekuli pomagala odkriti kemično formulo benzena. V obdobju, ko se je v laboratoriju zaman trudil s sintezo tega ogljikovodika, je sanjal krog, ki so ga sestavljale kače in sicer tako, da je vsaka naslednja v gobcu držala rep tiste, ki je bila pred njo. Sanje si je Kekule razlagal kot obroč molekul, ki gradijo benzen in naslednji dan je v laboratoriju zlahka rešil problem sinteze benzena.(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)Ključne besede: Tadej Pretner  čustveni vzorci  sanje  nadzavest  nezavedno  kolektivna zavest  razlage sanj  sanjske slike Priročnik za vizualiziranje
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je upodobljeno čustvo.

Herman Melville