Snidenja z znanimi delfini

Snidenja z znanimi delfini

23.06.2010 | Avtor: Ana Hace
"Ugotovili smo, da se populaciji med seboj ne mešata in sta zagotovo vsaj delno ločeni. To pomeni, da imamo na območju severovzhodnega Jadrana dve populaciji velike pliskavke. "
Bil je čisto običajen, lep majski dan v letu 2009. O kitu grbavcu, ki nas je s svojo prisotnostjo presenetil v februarju, ni bilo več sledu. Morje je bilo mirno in sijalo je prijetno spomladansko sonce, ko smo izpluli iz Piranskega zaliva. V tišini smo oprezali po morski gladini, ko je našo pozornost v daljavi pritegnilo sloko, temno telo ki se je pognalo visoko v zrak. Delfini!

Bili so zelo igrivi in se očitno zelo zabavali. Najbolj razigran izmed vseh je bil mladič, ki je sodeloval pri skoraj vseh akrobacijah. Kot da bi želel pokazati, kaj vse že zmore.


Delfini


Foto: Tilen Genov (Morigenos)

Ob kasnejšem pregledu posnetih fotografij smo lahko celo ugotovili, da gre za mlado samičko. Sicer je pri prostoživečih delfinih težko določiti spol. Od 101 identificiranega delfina v slovenskih in okoliških vodah poznamo spol 21 delfinov. Najlažje je prepoznati samice z mladiči, saj se samici ne vključujejo v njihovo vzgojo.

Trenutno poznamo le tri samce. V septembru smo ugotovili, da je delfin Danny samec, saj je izvedel precej lepih skokov, pri katerih nam je pokazal spodnji del telesa in tako razkril svoj spol. Večina identificiranih delfinov dobi ime brez predhodnega vedenja o njihovem spolu. Zato je marsikateri delfin po vsej verjetnosti »napačno« poimenovan kljub temu, da se trudimo izbirati čimbolj nevtralna imena. Morigenos, Deinon, Foki, Amanita, Emanuela, Kai in Daphne so delfini, ki jih najpogosteje srečujemo.

Med skupinami starih znancev, ki smo jih srečevali smo v septembru navdušeno prepoznali tudi dve hrbtni plavuti, ki jih že nekaj časa ni bilo na spregled. Ponovno snidenje s samicama Moni in Cate je bilo na nek način kot srečanje dobrih starih prijateljic.

Moni nismo videli že tri leta, Cate pa smo v letu 2008 srečali po kar petih letih. Kje se delfini med tem časom nahajajo in kaj počnejo? S katerimi delfini se v tem času družijo? To je le nekaj izmed ugank, ki jih želimo razvozlati. Zato smo s kolegi na Lošinju primerjali kataloge identificiranih delfinov. Ugotovili smo, da se populaciji med seboj ne mešata in sta zagotovo vsaj delno ločeni.

To pomeni, da imamo na območju severovzhodnega Jadrana dve populaciji velike pliskavke. Naj gre za atraktivno ali bolj umirjeno srečanje z delfini, vsako je vznemirljivo in posebno. Običajni majski, ali katerikoli drugi dnevi se prelevijo v dneve, katerih spomini na obraz privabijo nasmešek.

Ana Hace, Morigenos

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ana Hace Tilen Genov  delfini  Delphinus delphis  Jadran  Jadransko morje  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali velika pliskavka  Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse, kar je v letu ptice, je v srcu človeka, ki ljubi.

(Rudi Kerševan)