Štiri vrline - Prežeči tiger

Štiri vrline - Prežeči tiger

15.04.2009 | Avtor: Vu Ki, Vei Liao, Čuge Ljang | Sun Cu
"Zato modreci vodijo ljudstvo v skladu s potjo, jim vladajo z dolžnostmi, jim kažejo, kako se dostojanstveno vesti, z ljudstvom pa ravnajo sočutno. Negovanje teh štirih vrlin vas lahko visoko povzdigne, če pa jih zanemarite, lahko potonete."

Štiri vrline

'Pot' je vrnitev k temeljem in vračanje na začetek. Dolžnost je delovanje, ki doseže uspeh. Strategija je izogibanje škodi in pridobivanje prednosti. Pogodbe zavarujejo posel in ohranijo osvojeno.

Če se dejanja tistih na pomembnih položajih ne skladajo s 'potjo', njihovi podvigi pa ne z dolžnostmi, taki pomembneži neizogibno zabrodijo v težave.

Zato modreci vodijo ljudstvo v skladu s potjo, jim vladajo z dolžnostmi, jim kažejo, kako se dostojanstveno vesti, z ljudstvom pa ravnajo sočutno. Negovanje teh štirih vrlin vas lahko visoko povzdigne, če pa jih zanemarite, lahko potonete.

Vladar

Tisti, ki vlada narodu ali vojski, mora svoje ljudi naučiti dostojanstva, jih navdihniti z dolžnostjo in poskrbeti, da pridobijo občutek za čast.

Vodstvo

Poveljnik vojske je lahko le tisti, ki enako dobro pozna kulturo kot vojskovanje; vojsko lahko vodi samo tisti, ki je lahko mehak ali pa trd. Ko ljudje govorijo o vojaških voditeljih, vedno poudarjajo njihov pogum, pa čeprav je ta samo delček vojaškega voditeljstva. Pogumni možje so se namreč takoj pripravljeni spoprijeti; a prav zaradi prevelike bojevitosti vnaprej ne ocenijo koristi spopada in zato za poveljniški položaj še niso zreli.
Vojaški voditelji skrbno obravnavajo pet področij: (1) red, (2) pripravljenost, (3) odločnost, (4) disciplino in (5) preprostost.

1. red pomeni enako učinkovito vladanje mnogoštevilnim, kot da so maloštevilni.
2. pripravljenost pomeni tako stanje budnosti, pri katerem pričakujete, da boste v naslednjem trenutku, ko boste stopili skozi vrata, uzrli sovražnika.
3. odločnost pomeni, da ob soočenju s sovražnikom ne mislimo na svoje preživetje.
4. disciplina pomeni, da tudi po zmagi ostanete takšni, kot da se je boj pravkar šele začel.
5. preprostost pomeni, da pravila in ukazi niso preveč zapleteni ali zahtevni.


Navada častnikov je, da nalogo sprejmejo brezpogojno in da na vrnitev niti ne pomislijo, preden ne premagajo nasprotnika. Zato tisti dan, ko se vojska poda na vojskovanje, častnik raje izbere veličastno smrt kot pa sramotno življenje.

Zmaga in poraz

Ko imajo ljudje občutek za čast, to velikim državam zadostuje za napad, majhnim pa za obrambo.

Vendar pa je seveda lažje zmagati v napadu kot v obrambi. Zato za vojskujoče se države pravijo, da bo propadla tista, ki doseže pet zmag; izčrpala se bo tista, ki štirikrat zmaga, obdržala pa tista, ki bo osvojila tri zmage; tiste države, ki bodo dosegle dve zmage, bodo kraljestva, država z eno zmago pa bo cesarstvo.

Zato so le redki, ki s številnimi zmagami osvojijo svet, mnogi pa zaradi zmag propadejo.

Več branja >>> knjige > Osebnostna rast


Ključne besede: bojne strategije borilne veščine Kitajska moč modrost množica manevriranje napad potenciali sposobnosti strateško izročilo umetnost vodenje vojna vojska vojskovanje umetnost vojne Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott