Strah

Strah

10.08.2016 | Avtor: Tadej Pretner
"Strah npr. neposredno vpliva na zdravstveno stanje mehurja, ledvic, sluha, sklepov, spolnih organov in na kvaliteto las. Poleg tega pa nas negotovost glede bazičnih predstav o tem, kako naj bi svet okoli nas deloval, dela neodporne proti krizam in stresu. "
Različne vrste strahov, prav tako kot npr. jeza, sovraštvo in skrbi, preprečujejo naravno stanje dobrega počutja in duhovni razvoj, saj v telesu ustvarjajo napetosti, ovirajo logično razmišljanje, kot tudi povezavo z osnovnim hotenjem duše. Osnovna kvaliteta strahu je krčenje, s tem pa je preprečen naravni pretok energije v telesu. Posledice strahov, kot so izkrivljen odnos do samega sebe, splošna življenjska naravnanost in blokiran pretok energij, se seveda odražajo tudi v fizičnem zdravju.

Strah npr. neposredno vpliva na zdravstveno stanje mehurja, ledvic, sluha, sklepov, spolnih organov in na kvaliteto las. Poleg tega pa nas negotovost glede bazičnih predstav o tem, kako naj bi svet okoli nas deloval, dela neodporne proti krizam in stresu.

Pri vplivu strahov in negotovosti pa se ne smemo omejiti le na fizično in energijsko zdravje. Če je namreč le to porušeno, so s strahom zastrupljene tudi naše želje, povezane z našimi cilji na energijski in materialni ravni. S kozmosom nismo več uglašeni in začenjajo se udejanjati naši dvomi. Strah pred neuspehom namreč »poskrbi«, da do neuspeha tudi dejansko pride, poleg tega pa nikakor ne morejo biti uspešni niti medčloveški odnosi, ki temeljijo na strahu.

Če se človek nekaterih situacij boji, se jih seveda vztrajno izogiba, pa čeprav so te situacije pogosto nosilke takšnih in drugačnih priložnosti, pa najsi gre za poslovni uspeh ali morda za navezavo pristnejših medsebojnih odnosov. Pogosta reakcija človeka na razdiralni vpliv strahov je beg v delo in različne zasvojenosti, ki jim je skupno to, da nudijo zavetje pred potrebo po premišljevanju o tem, kako bi izboljšali svojo vlogo in mesto v svetu ter ubežali občutkom notranje praznine.

Nedvomno ima veliko strahov in negativnih miselno-čustvenih vzorcev korenine v otroštvu, ki je še posebej občutljivo obdobje. V tem obdobju lahko en sam neprijeten dogodek pusti pečat, ki zaznamuje naše vedenje in reakcije, ko se ponovno znajdemo v podobni situaciji, kot je bila tista, v kateri se je ta dogodek zgodil, v nas pa se naseljujejo tudi zaradi družbene ureditve oziroma načina življenja, ki v posamezniku razvija iluzijo ločenosti od celote. In nenazadnje - vzroki nekaterih strahov so tudi karmični.

A dejstvo je, da lahko v primeru, če se naučimo soočanja in premagovanja strahov, bistveno spremenimo svojo usodo. Ko se namreč človek nauči strahove obvladati in jih pregnati iz svojega življenja, kar naenkrat različnih priložnosti ne bo le opazoval, ampak bo v njih prevzel aktivno vlogo, jih začel izkoriščati. Za uspeh je pomembno predvsem to, da znamo prepoznati in preseči miselne in čustvene vzorce, zaradi katerih smo neuspešni, nesrečni, ali v oblasti različnih strahov, in na ta način povrniti nadzor nad telesnim funkcijami.

Ključne besede: Tadej Pretner  čustva  čustveni vzorci  občutki  jeza  negotovost  sovraštvo  strah  skrbi  premagovanje strahov  samopomoč  samonadzor Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Razmišljajte o sebi kot o zmagovalcu in storite tisto, česar se bojite.

(Jeff Keller)