Svetovni dan varstva okolja: Letošnja tematika je onesnaženost zraka

Svetovni dan varstva okolja: Letošnja tematika je onesnaženost zraka

05.06.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost. - Dalaj Lama"

Letošnji mednarodni dan okolja je namenjen opozarjanju na onesnaženost zraka. Temu so namenili hashtag #beatairpollution (premagajmo onesnaženost zraka, op.a.), ki ga lahko uporabite na družbenih omrežjih. Gostitelj letošnjega dneva okolja je Kitajska.


Kaj povzroča onesnaženost zraka

Kmetijstvo
Glavni vir onesnaževanja okolja s strani kmetijstva je proizvodnja metana, ki nastane, med drugim, pri izgorevanju kmetijskih odpadkov ter pri živinoreji. Metan, kot plin, povzroča globalno segrevanje, njegov učinek v 100 letih za 34-krat preseže učinek CO2.

Gospodinjstva
Gospodinjstva prispevajo k onesnaževanju notranjega okolja z nepravilno rabo goriv v zaprtih prostorih - s kurjenjem fosilnih goriv in lesa pri ogrevanju, kuhanju ter razsvetljavi. Milijoni ljudi letno umrejo zaradi zastrupitve v domačih prostorih, velika večina v razvitem svetu.

Industrija

Veliki onesnaževalec okolja so termoelektrarne, ki kurijo premog, sledijo jim tiste tovarne, ki uporabljajo generatorje z dizlom. Sledijo kemična in rudarska industrija.

Prevozni sektor
Svetovni prevozni sektor je krivec za četrtino škodljivih emisij v ozračju. Za izboljšanje kvalitete zraka bo potrebno zmanjšati emisije vozil, kar pomeni, da bo potrebno uporabljati čistejša goriva in izboljšane standarde, s katerimi bi zmanjšali izpuste za 90% ali več.

Odpadki
Globalno kar 40% vseh odpadkov zgori na odprtem prostoru. Takšno izgorevanje odpadkov na prostem v ozračje sprošča škodljive dioksine, furane, metan in drobne delce, kot je črni ogljik.

Naravni dejavniki

Onesnaženje zraka povzročijo tudi nekateri naravni dejavniki, kot so izbruhi vulkanov in puščavske nevihte. Pesek in prah med puščavsko nevihto odnese tisoče kilometrov daleč, vmes pa so lahko pomešani patogeni in škodljivi delci, ki povzročajo dihalne težave.
Ključne besede: ekologija svetovni dan okolja varstvo okolja narava onesnaževanje zrak ozračje Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)