Svetovni dan varstva okolja: Letošnja tematika je onesnaženost zraka

Svetovni dan varstva okolja: Letošnja tematika je onesnaženost zraka

05.06.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Naš modri planet je najbolj čudovito možno naravno okolje. Njegovo življenje je naše življenje, njegova prihodnost je naša prihodnost. - Dalaj Lama"

Letošnji mednarodni dan okolja je namenjen opozarjanju na onesnaženost zraka. Temu so namenili hashtag #beatairpollution (premagajmo onesnaženost zraka, op.a.), ki ga lahko uporabite na družbenih omrežjih. Gostitelj letošnjega dneva okolja je Kitajska.


Kaj povzroča onesnaženost zraka

Kmetijstvo
Glavni vir onesnaževanja okolja s strani kmetijstva je proizvodnja metana, ki nastane, med drugim, pri izgorevanju kmetijskih odpadkov ter pri živinoreji. Metan, kot plin, povzroča globalno segrevanje, njegov učinek v 100 letih za 34-krat preseže učinek CO2.

Gospodinjstva
Gospodinjstva prispevajo k onesnaževanju notranjega okolja z nepravilno rabo goriv v zaprtih prostorih - s kurjenjem fosilnih goriv in lesa pri ogrevanju, kuhanju ter razsvetljavi. Milijoni ljudi letno umrejo zaradi zastrupitve v domačih prostorih, velika večina v razvitem svetu.

Industrija

Veliki onesnaževalec okolja so termoelektrarne, ki kurijo premog, sledijo jim tiste tovarne, ki uporabljajo generatorje z dizlom. Sledijo kemična in rudarska industrija.

Prevozni sektor
Svetovni prevozni sektor je krivec za četrtino škodljivih emisij v ozračju. Za izboljšanje kvalitete zraka bo potrebno zmanjšati emisije vozil, kar pomeni, da bo potrebno uporabljati čistejša goriva in izboljšane standarde, s katerimi bi zmanjšali izpuste za 90% ali več.

Odpadki
Globalno kar 40% vseh odpadkov zgori na odprtem prostoru. Takšno izgorevanje odpadkov na prostem v ozračje sprošča škodljive dioksine, furane, metan in drobne delce, kot je črni ogljik.

Naravni dejavniki

Onesnaženje zraka povzročijo tudi nekateri naravni dejavniki, kot so izbruhi vulkanov in puščavske nevihte. Pesek in prah med puščavsko nevihto odnese tisoče kilometrov daleč, vmes pa so lahko pomešani patogeni in škodljivi delci, ki povzročajo dihalne težave.
Ključne besede: ekologija svetovni dan okolja varstvo okolja narava onesnaževanje zrak ozračje Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če se želiš naučiti nekaj novega, pojdi po včerajšnji poti.

John Burroughs