Uspeh

Uspeh

02.02.2014 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Glejte uspešnost pri svojem delu stvarno. Uspeh je odvisen: od vaših prirojenih zmožnosti in kako ste le-te doslej razvili; od vašega prizadevanja za ta konkretni cilj, pri čemer niso nepomembna vaša stališča do stvari, ki jo delate, do samega sebe in do uspeha; in končno od stvarnih okoliščin in razmer, v katerih to počnete. Kaj od tega je v vaši moči in kaj ni? Računajte vedno s tem, koliko je uspeh odvisen od vas in koliko ne; bolje boste prenašali neuspehe, pri uspehih pa se ne boste prevzeli."

Ko se človek po pameti nekaj nameni in si za to na smiselen način prizadeva, se zdi naravno, da mu bo tudi uspelo. Življenjska izkušnja sicer kaže, da se neredko uštejemo, zmotimo, ali pa pridejo vmes neugodne okoliščine, in namesto uspeha doživimo neuspeh. Če se to zgodi, lahko tudi neuspeh uporabimo kot učinkovito "domače zdravilo za dušo in telo" (glej Neuspeh), toda tukaj govorimo o krepilnem in zdravilnem učinku uspeha.

Uspeh je dosežen namen vsakega telesnega, duševnega, duhovnega, medčloveškega, kulturnega ali bivanjskega prizadevanja. Če je bil namen zastavljen smiselno, je človek s slehernim uspehom nekoliko bolj uresničen; s tem pa tudi nekoliko bolj samozavesten, srečen, spoštovan, koristen na svetu.

Če pa je bil namen zastavljen nesmiselno, razdiralno, in je človeku pri tem uspelo, se mu trenutno lahko prav tako vzdigne samozavest in v slabi družbi tudi ugled. Nikakor pa ni bolj srečen, kajti po takem uspehu je kot človek manj uresničen, kakor je bil prej, njegovo bivanje na svetu je manj koristno in prej ali slej se bosta tudi njegova navidezna samozavest in puhli ugled sprevrgla v svoje nasprotje.

Če je bil namen zastavljen prav, je na poti do uspeha še ena etična nevarnost: da človek poseže po nepoštenih sredstvih, da bi dosegel dober cilj. Ne dober namen ne dober cilj ne posvečujeta sredstev.

Koliko jih je že poskušalo ubijati ljudi, da bi naredili mir in raj na zemlji, pa je iz tega vedno nastal le pekel. Ker je etičnost v resnici le spoznavanje in uresničevanje bivanjske strukture resničnosti, je prav etičnost najodločilnejša med vsemi dejavniki človeškega  življenja.

Razumljivo torej, da je poštenost pred uspehom.

Cilj življenja je torej: zastavljati si smiselne cilje, uporabljati poštene poti do njih in jih pošteno dosegati.

Nekaj drobnih nasvetov za to:

Nasveti

● Glejte uspešnost pri svojem delu stvarno. Uspeh je odvisen: od vaših prirojenih zmožnosti in kako ste le-te doslej razvili; od vašega prizadevanja za ta konkretni cilj, pri čemer niso nepomembna vaša stališča do stvari, ki jo delate, do samega sebe in do uspeha; in končno od stvarnih okoliščin in razmer, v katerih to počnete. Kaj od tega je v vaši moči in kaj ni? Računajte vedno s tem, koliko je uspeh odvisen od vas in koliko ne; bolje boste prenašali neuspehe, pri uspehih pa se ne boste prevzeli.

● K uspehu človeku veliko pripomore, če s svojim duhovnim očesom išče uspešnih in dobrih ljudi. Vzorniki so odločilni za mladostniško zorenje, vse življenje pa je oziranje po dobrih zgledih koristno in modro. Prebirajte življenjepise velikih znanstvenikov, umetnikov, politikov, dobrotnikov, svetnikov...

● Ko se za nekaj smiselnega odločite, delajte to z vso pametjo in poštenjem, pri tem pa neomajno upajte, da boste uspešni.

● Danes marsikdaj velja le to, da je človek lep, mlad, priljubljen in uspešen - zlasti finančno in poslovno; uspeh je skorajda samo denar in moč. Ljudje, ki se ne zavedajo slabosti trenutne mode javnega mnenja, kaj lahko zastavijo ves smisel življenja v tovrstne "uspehe", ki pa jih seveda ne morejo doseči, vsaj trajnih ne. Ne bodite lutka kolektivnega mišljenja časa.

● Kot vsaka blaginja je tudi uspeh tako imenovan dejavnik tveganja; ljudje temu pravijo, da uspeh človeka rad pokvari. Tega ni kriv uspeh - ta je nekaj dobrega - pač pa si človek skupaj z rastjo zunanjih uspehov ni prizadeval za notranjo osebno rast, ki edina zmore pametno držati v rokah krmilo življenja v oteževalnih razmerah, med katere sodita tudi velika blaginja in velika stiska.
 
● Noben posamezni uspeh v življenju ni odločilen, odločilno je, ali bo celota življenja smiselna in uspešna.

(Odlomek iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo 2.)

Priporočljivo branje >>> Skrivnost uspeha 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo uspeh zastavljanje ciljev smisel življenja življenjski cilji blaginja Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost je harmonija, vzporedna z naravo.

Paul Cezanne