Vrtnice nekoliko drugače

Vrtnice nekoliko drugače

23.06.2011 | Avtor: | Matevž Likar
"Tudi v svetlejši senci si lahko ustvarite enkratno kombinacijo trajnic in vrtnic, ki bo dodatna spodbuda za poletno hlajenje v senci."
Vzgoja vrtnic se je precej oddaljila od časov klasičnega rožnega vrta, kjer so bile rastline posajene v strogih vrstah, ki jih je obdajala le gola zemlja. Seveda se ob omembi vrtnic takoj spomnimo tudi na podeželske vrtove, ki so jih vključili v svoje sproščene naravne kombinacije.

Pri tem pa uporabnost vrtnic za kombiniranje nikakor še ni izčrpana. Vse kar je potrebno je, da za trenutek zapustimo križance čajevk, ki prednjačijo na naših vrtovih in se razgledamo po široki paleti vrst in sort iz drugih skupin vrtnic.

Škrlatno poletje

Za nekoliko drugačno vrtnico izberite botanično vrsto Rosa glauca. Slednja je prekrasen grm z majhnimi enostavnimi cvetovi v rožnati barvi in svetlejšo sredino cveta. Poganjki se nežno povešajo proti tlom in so prekriti s srebrnim listjem s škrlatnim pridihom. Za dodaten okras proti koncu sezone bodo poskrbeli tudi živahni rdeči plodovi, ki bodo prekrili grm.

Za nasprotje naravni obliki vrtnice dodajte še sorto 'Munstead Wood', ki je prekrasna angleška vrtnica s prijetno dišečimi škrlatno-rdečimi cvetovi. Pred vrtnice posadite trajnice, ki bodo barvno dopolnjevale barvno shemo. Poskusite z rmanom 'Lansdorfgerglut' s cvetovi v lososovi barvi, ki ga pomešajte med rušnato masnico (Deschampsia cespitosa ' Goldtau'). Čisto v ospredje posadite še žajbelj (Salvia officinalis 'Purpurascens'), ki bo omehčal meje zasaditve.

Citronasta osvežitev

Tudi v svetlejši senci si lahko ustvarite enkratno kombinacijo trajnic in vrtnic, ki bo dodatna spodbuda za poletno hlajenje v senci. Glavna zvezda zasaditve je vrtnica 'Souvenir du Docteur Jamain', ki dobro uspeva nekoliko skrita pred soncem. Vrtnica je prekrasna vzpenjavka z prijetno dišečimi cvetovi. Kot osnovo za vzpenjanje ji postavite en ali dva obeliska.

Okrog vrtnice posadite funkijo Hosta 'Gold Standard' in plahtico Alchemilla mollis, ki bosta gredo obarvali v rumeno-zelenih in zlato rumenih tonih. Med hoste in plahtice posadite še sreteno Geum 'Mrs J. Bradshaw', ki bo v drugi polovici poletja pognala delno polne cvetove v živo škrlatni barvi. Pred sreteno pa bo s svojimi vijoličastimi cvetovi z belo sredico, gredo polepševala krvomočnica Geranium sylvaticum 'Birch Lilac'.Pošljite razglednico z motivi vrtnic >>> eRazglednice vrtnice  

Okrasni vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  vrtnice  gredne vrtnice  grmaste vrtnice vzpenjavke  vrt  vrtnarjenje  Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
V mestece na robu hriba tokrat pride gospa Poletje. Gospa Poletje je druga od štirih sester ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser