Vzpenjavke, 2. del

Vzpenjavke, 2. del

02.04.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Med vzpenjavkami lahko najdemo rastline, ki so primerne za vsako osvetlitev in izpostavljenost. Za bolj senčna mesta izberite bršljan, pri katerem lahko najdete tudi številne kultivarje z marmoriranimi listi. Slednji se bodo odlično obnesli pri osvetljevanju temnejših senčnih mest. Na sončnem rastišču pa vam izbire sploh ne manjka. Lahko se odločite za klasike kot so sta npr. srobot ali glicinija ali pa izberete npr. čokoladno akebijo, ki je precej redkejša na naših vrtvih. "

Ali imate okrog vrta postavljeno golo ograjo, ki jo ne krasi zelenje? Morda nimate prostora za grmovnice, kljub temu pa lahko zelo enostavno zakrijemo meje vrta. Vse kar potrebujemo so vzpenjavke. Vzpenjavke, ki preraščajo ograje in zidove, ne polepšajo le ograje, temveč tudi optično povečajo vrt, saj oko ne zazna več ostrih mej v obliki velikih navpičnih ploskev. Pri zakrivanju mej lahko uporabimo tako zimzelene kot listopadne vzpenjavke, nikakor pa ne smemo pozabiti tudi na enoletnice. Z njimi lahko zapolnimi marsikatero luknjo in si zagotovimo nekaj dodatnih cvetov.

Med vzpenjavkami lahko najdemo rastline, ki so primerne za vsako osvetlitev in izpostavljenost. Za bolj senčna mesta izberite bršljan, pri katerem lahko najdete tudi številne kultivarje z marmoriranimi listi. Slednji se bodo odlično obnesli pri osvetljevanju temnejših senčnih mest. Na sončnem rastišču pa vam izbire sploh ne manjka. Lahko se odločite za klasike kot so sta npr. srobot ali glicinija ali pa izberete npr. čokoladno akebijo, ki je precej redkejša na naših vrtvih.

Opora

Nekaterim vzpenjavkam bo dovolj za vzpenjanje že ograja sama - bršljan se bo s svojimi lepljivimi koreninami brez problema vzpel po vsaki ograji. Nasprotno pa boste morali ovijalkam in vzpenjavkam, ki za vzpenjanje uporabljajo vitice, ob ograji z gladko površino namestiti dodatno oporo. Najenostavneje je, če lahko na ograjo pritrdite serijo vodoravnih žic, med katere vpnete poganjke ovijalk. Ob žici bodo vzpenjavke brez problema rasle, pri prehodu iz žice na žico pa jim po potebi malo pomagamo.

Obrezovanje

Pri vseh vzpenjavkah lahko pričakujemo, da bomo morali vsaj nekaj časa nameniti obrezovanju rastlin. Večina vzpenjavk bo prej ali slej prerasla njej namenjen prostor ali pa jo bo potrebno pomladiti. Pri sta čas in način obrezovanja močno odvisna od hitrosti rasti in tega kdaj v sezoni se tvorijo cvetne zasnove. Pri srobotih tako spomladi cvetoče kultivarje obrežemo še pred rastjo, pri čemer ne smemo odstraniti vsega lesa, saj cvetijo na lanskih poganjkih, medtem ko pozno poleti cvetoče obrežemo vse do najnižjega brsta.

Nekaj točk za uspeh

vinicaVzpenjavke niso težavne rastline in z nekaj enostavnimi pravili si lahko zagotovite čudovite zelene ograje in zidove:

1. Dajte vzpenjavkam podporo, ki jo potrebujejo. Primerna podpora je še posebej pomembna pri rastlinah z nežnejšimi viticami, ki se ne morejo okleniti velikih podpornih stebrov pergole.

2. V sadilne jame dodajte veliko organske snovi, ki bo povečala kapaciteto tal za vodo. To je še posebej pomembno v bližini zidov, kjer so tla navadno manj kvalitetna, zidovi pa ustvarjajo dežno senco.

3. Pri sajenju rastlin ob ograji, jih posadite med podporne količke, s čimer se boste izognili betonski osnovi stebrov in dali rastlini veliko prostora za rast korenin.

4. Pred izbiro vzpenjavke preverite njene potrebe in način nege. Nekatere rastline potrebujejo zelo malo nege, medtem ko boste pri drugih imeli nekoliko več dela.

5. Ne izberite vedno najhitreje rastoče rastline, saj se lahko zgodi, da bo prehitro prerasla njej namenjeno mesto. Vzdrževanje hitro rastočih rastlin navadno zahteve tudi več časa kot pri počasi rastočih rastlinah.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vzpenjavke bršljan hedera vinika ovijalke Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsa človeška bitja so hkrati sanjska bitja. Sanjanje druži človeštvo.

Jack Kerouac