Zakaj potrebujemo vitamine?

Zakaj potrebujemo vitamine?

08.08.2020 | Avtor: B. O.
"Vitaminska dopolnila nikoli niso nadomestek za hrano."

Zakaj potrebujemo vitamine?

Bre
z vitaminov naša telesa ne bi mogla opravljati vitalnih nalog, kot je pretvarjanje hrane v energijo, graditi in vzdrževati kosti, zobe, mišice, kožo, kri, lase, ter skrbeti za pravilno delovanje naših možganov, oči, živčnega in imunskega sistema.

Po raziskavah, ljudje, ki živijo v mestih, zasičenih s smogom, ne prejmejo dovolj vitamina D, soncu navkljub. Saj smog vsrkava ultravijolične žarke. Ob prepogostem uživanju hrane, ki so ji dodani umetni okusi, barvila in drugi aditivi trpi naš imunski sistem. Kadilci ob kajenju izgubijo mnogo vitamina C. Ljubitelji koktejlov pa izčrpavajo svoje zaloge vitaminov B1, B6 in folne skupine.


Kaj se zgodi, če nam primanjkuje vitaminov?


Pomanjkanje določenega vitamina se lahko kaže v krhkih nohtih ali laseh, pusti koži, depresiji in slabem počutju, pomanjkanju energije, ter oslabljenem imunskem sistemu.

Daljše pomanjkanje določenih vitaminov pa lahko vodi k resnejšim težavam. Zato je pomembno uživati raznovrstno hrano in živeti čimbolj zdrav življenjski slog. Včasih si lahko pomagamo tudi z dodatnimi vitamini, ki kupimo v lekarni. A vitamini (kot dopolnila) v nobenem primeru niso nadomestek za hrano.

Kateri vitamini so najbolj pomembni?

Vsi vitamini so nujni za pravilno delovanje našega telesa. Veliko vitaminov prejmemo skozi pravilno prehrano. Največja količina vitamina C se nahaja med drugim v pomarančah, papaji, kiviju, rdeči papriki, brokoliju. Vitamine skupine B najdemo predvsem v ribah, polnozrnati hrani, jetrih, mlečnih izdelkih, jajcih, pa tudi v brokoliju, špinači, soji. Vitamin D, tudi sončni vitamin, dobimo preko sončne svetlobe. A absorbcijo vitamina D zmanjša smog v mestih ter prekomerno porjavela koža. V teh dveh primerih skozi kožo ne bomo prejeli dovolj vitamina D, zato je v takih primerih potrebno poseči po nadomestkih. V hrani vitamin D najdemo v jajcih, ribje olje, mesu. Vitamin A se nahaja v ribjem olju, korenju, temnozeleni in rumeni zelenjavi in jajcih. Vitamin E najdemo v žitnih kalčkih, oreščkih, špinači, jajcih, listnati zelenjavi in polnovrednih žitaricah.
Ključne besede: vitamini zdravje prehrana  Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Grenko sladka mikropoezija
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Veliki izziv življenja je premagati meje znotraj sebe, jih odriniti tja, kamor še v sanjah ne bi pomislili, da je mogoče.

(Sergio Bambaren)