Zasaditev severnega zidu

Zasaditev severnega zidu

04.04.2013 | Avtor: Matevž Likar

Ena izmed najzahtevnejših gred za zasaditev je ob zidovih, ki gledajo proti severu. Suha tla in senca zelo skrčita nabor rastlin, ki bodo uspevale na teh gredah hkrati pa se lahko hitro zgodi, da bo zaradi pomanjkanja svetlobe videz končne zasaditve precej turoben. S pravilno izbiro rastlin pa lahko tudi to zahtevno rastišče spremenite v resničen okras vrta. Za resničen uspeh je potrebno poskrbeti, da bo vsaka rastlina dala vse od sebe in resnično uspevala v teh zahtevnih pogojih. Pri izbiri rastlin se je najbolje odločiti za rastline, ki bodo zacvetele skupaj in dale gredi izreden učinek, preostanek leta pa bodo ustvarile dovolj zanimivih listov in oblik, da bodo lepo zapolnile gredo. Kot nalašč za takšno kombinacijo so različne sorazmerno zgodaj spomladi cvetoče grmovnice, trajnice in čebulnice. 

 

 

 

Kot osrednjo rastlino izberite japonsko kutino (Chaenomeles x superba). Japonske kutine se odlično počutijo v razmerah, ki jih najdemo na takšnem rastišču. Za nekaj dodatne popestritve lahko izberete sorto 'Tortuosa' z zvitimi stebli, ki bodo spomladi prekrita z rožnato-rdečimi cvetovi. Kasneje v sezoni bodo cvetovom sledili še zelenkasto-rumeni plodovi.

Za prekrivanje zidu uporabite kakšnega izmed zgodaj cvetočih srobotov kot je npr. alpski srobot (Clematis alpina). Že zgodaj v sezoni bo zid polepšal s svojimi modrikastimi cvetovi. Srobot prepletite še s čokoladno akebijo (Akebia quinata). Akebija je živahno rastoča in zgodaj cvetoča vzpenjavka. Njeni temni cvetovi so tudi prekrasno nadišavljeni. V kolikor vam sroboti ne ustrezajo pa lahko poskusite tudi z vzpenjavo hortenzijo (Hydrangea anomala petiolaris). Vzpenjava hortenzija je sicer počasneje rastoča kot srobot, vendar bo s svojimi belimi socvetji razsvetlila sleherno senčno gredo.

 

V osrednji del grede posadite mleček Euphorbia amygdaloides robbiae. Njegovi temni listi in zeleno-rumeni cvetovi bodo odlično ozadje za cvetove drugih trajnic, ki jih boste posadili v ospredje grede. 

 

V sprednji del posadite troliste kot je npr. rumeni trolist (Trillium luteum) in vimček (Epimedium 'William Stearn'). Slednji je prekrasna pokrovnica, ki bo spomladi zacvetel z rdečkastimi cvetovi. Čeprav so trolisti nekoliko zahtevnejše rastline, ki potrebujejo nekaj let, da se povsem vzpostavijo na rastišču, so vsekakor vredni potrpljenja. Za še več pomladnih cvetov na gredo dodajte še dodatne čebulnice in trajnice, kot so npr. modra čebulica, podlesna vetrnica ali kalifornijski pasji zob, ki bodo vsi odprli svoje cvetove ob začetku sezone.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

 


Ključne besede: severni zid zasaditev grmovnice trajnice čebulnice vrt zeliščni vrt vrtnarjenje vzgoja rastlin vrtne škarje poganjki redčenje japonske kutine  Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Morda je življenje to... pomežik očesa in migetajoče zvezde.

Jack Kerouac