Zdravo življenje

Zdravo življenje

06.08.2014 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Rimski izrek "Zdrav duh v zdravem telesu" (mens sana in corpore sano) lepo pove, kako je človek povezan v enovito celoto. Človek je moralno dolžan svoje telo ohranjati zdravo in krepko do tiste meje, do katere mu je po naravi dano, razvijati in vzdrževati duševne zmožnosti, kolikor more, skrbeti za razcvet svojega duha in gojiti medsebojne odnose."

Zdravo življenje je skupno ime za moder način življenja, v katerem človek naredi vse, kar je mogoče, za skladen in zdrav razvoj na telesnem, duševnem, duhovnem in občestvenem področju. Če človek živi zdravo, naredi s tem vse, kar s svoje strani more, za svoje zdravje v širokem pomenu besede.

Tako široko pa zdravje opredeljuje tudi svetovna zdravstvena organizacija, ko pravi, da je to popolna telesna, duševna in socialna blaginja.
Vsa domača zdravila za dušo in telo, ki jih prikazujemo v tej knjigi, so pripomočki za zdravo življenje. Tu bi nanizal osem smernic pri prizadevanju za zdravo življenje:

Ženska v rdečem1. pravo razmerje med delom in počitkom,
2. zdrava prehrana brez razvad (pijančevanja, kajenja, izbirčnosti...),
3. pristen stik z naravo,
4. ravnovesje med telesnim in duševnim naporom ter vzdrževanje  telesne in duševne zmogljivosti,
5. spoznavanje in obvladovanje sebe (telesno, značajsko, zmožnosti, meje...),
6. trajno usklajevanje  medsebojnih odnosov z vsemi; predvsem z najbližjimi in z družbeno skupnostjo,
7. utečeni osebni načini za sproščanje večjih napetosti in
8. utečeni osebni načini za doživljanje večjih radostnih trenutkov.

Konkretna podoba vsake od teh smeri je za vsakega človeka drugačna; do nje se mora dokopati tako, da upošteva svoje telesne in duševne zmožnosti in šibkosti, konkretno okolje in svojo zavestno življenjsko usmeritev.

Na koncu moramo poudariti, da je zavestna skrb za zdravo življenje ena največjih človekovih dolžnosti.

Rimski izrek "Zdrav duh v zdravem telesu" (mens sana in corpore sano) lepo pove, kako je človek povezan v enovito celoto. Človek je moralno dolžan svoje telo ohranjati zdravo in krepko do tiste meje, do katere mu je po naravi dano, razvijati in vzdrževati duševne zmožnosti, kolikor more, skrbeti za razcvet svojega duha in gojiti medsebojne odnose.

Kakor koli sta olimpijski atlet in invalid na vozičku glede zdravja različna, pa sta s človeškega in moralnega vidika enaka, če je vsak izmed njiju naredil za zdravo življenje vse, kar je mogel.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš zdravje zdravo življenje zdrava prehrana zdravo telo zdravila za dušo in telo Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Izobrazba ni le priprava za življenje; izobrazba je življenje.

John Dewey