Gibanje

Gibanje

06.10.2023 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Danes bi moral praktično vsak odrasel človek zavestno skrbeti za redni telesni napor v naravi in čistem zraku. Kdor tega ne dela, telesno zakrni, postane neodporen, "zaležan", hitro se začne nezdravo rediti. "

 
Gibanje je samoumevna potreba telesa, enako in še bolj kakor mirovanje. Poglejte samo majhnega otroka, pa boste videli, kako močna je potreba po gibanju. Res je v otroštvu ta potreba najbolj živa; otroka silita v gibanje rast in telesni razvoj.

Z leti človeku čedalje bolj prija sedenje, toda to je zelo varljiv občutek, ki pospešuje staranje in okostenevanje.

Nekdanji človek, ki je živel sredi narave in trdo delal za svoje preživetje in večinoma ni imel prevoznih sredstev, se je moral gibati. Sodobni industrijski ali mestni človek pa mora zavestno skrbeti za redno dnevno in tedensko mero gibanja, ki jo potrebuje njegovo telo, da ostaja čilo, gibčno in odporno proti boleznim. To je zlasti pomembno za sklepe, za lepo držo in za vzdrževanje limfnih tokov, ki so pomembni za čiščenje in obrambo vsega telesa.

Gibanje v naraviPrav tako pa redno gibanje potrebuje tudi naša duševnost, da se sprosti in spočije.

Danes bi moral praktično vsak odrasel človek zavestno skrbeti za redni telesni napor v naravi in čistem zraku. Kdor tega ne dela, telesno zakrni, postane neodporen,  "zaležan", hitro se začne nezdravo rediti.

Vse to vpliva na njegovo duševnost, da postaja lenoben. Življenje gre s svojimi smiselnimi možnostmi čedalje bolj mimo njega, on pa to vse manj opaža.

Gibanje ima lahko nešteto oblik; lahko je vsakdanji sprehod ali hoja v naravi, težko telesno delo, tek, planinarjenje, telovadba, intenzivna aerobna vadba, najrazličnejše oblike športov - večino od tega smo obdelali kot posamezna zdravila za dušo in telo.

Nasveti

tek v gozdu● Po tridesetem letu mora človek zavestno začeti telesno vadbo in gibanje, da preprečuje nepotrebne in prezgodnje telesne tegobe.

● Če vam tehtnica pokaže preveliko število, je to opomin: Več gibanja in manj sedenja za krožnikom.

● Ne vozite se povsod z avtom. Premislite, ali ni pametnejše iti peš ali s kolesom.

● Med boleznijo se ne vdajte malodušju, da bi vaše telo obležalo nemočno kot kup nesreče. Če ste

zelo bolni, zavestno premigajte nekajkrat dnevno vsaj prste na nogah in stopali pod odejo, brž ko

pa okrevate, si pomagajte do polnega zdravja in kondicije z gibanjem.

dr. Jože RamovšPriporočljivo branje >>> Knjige o zdravju in vitalnosti>>> Knjige o športu

>> Preberite si več o gibanju in zdravem načinu življenja
 


Ključne besede: Jože Ramovš  antropohigiena  osebnostna rast  gibanje  samopomoč gibanje Sto domačih zdravil za dušo in telo aktivno življenje zdravje vitalnost kondicija Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najvišje spleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim.

(Georg Matthew Adams)