Življenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi Ljubiti in živeti, 3. del

Življenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi Ljubiti in živeti, 3. del

11.12.2015 | Avtor: Tatjana Svete | dr. Jože Urbanija
"Žar pride iz zavesti, da sem, in zavedanja, kdo sem. Ko veš, kdo si, ne pustiš, da pometajo s teboj. Vedno bo napetost med oblastjo in posamezniki. Oblast si prizadeva, da v človeku zatre samospoštovanje, iz katerega izhaja njegov žar za življenje. "

»Pritegnejo le ljudje, ki govorijo z žarom. Žar je posledica celovitega prepričanja, v katerem ni nobenega dvoma,« pišete. Kako ustvariti ta žar?


»Žar pride iz zavesti, da sem, in zavedanja, kdo sem. Ko veš, kdo si, ne pustiš, da pometajo s teboj. Vedno bo napetost med oblastjo in posamezniki. Oblast si prizadeva, da v človeku zatre samospoštovanje, iz katerega izhaja njegov žar za življenje.

Po drugi strani pa je temeljna naravna potreba človeka, da zaneti svoj žar in ga ohranja.«

Kaj pomeni, da je gorivo za žar zrenje v duhu?


»Človek je lahko zelo usmerjen v snovni oziroma vidni svet, ki ti lahko včasih daje spodbude, vendar pa žar izhaja iz notranjega globljega spoznanja. Ko se zazreš vase, začutiš notranji plamen, da za nekaj živiš, da te nekaj potegne, kar lahko potem zlahka delaš, denimo študiraš, opravljaš neki poklic, ipd.«

Kaj bi sporočili Slovencem kot spodbudo v teh gospodarskih razmerah?

»Da so država tudi tisti posamezniki, ki ogromno delajo ter lepo mislijo, čutijo in ljubijo, ter tudi tisti, ki niso tako nasilni in oblastni. Treba je spremeniti to, da je slaba novica dobra novica. Najti je treba ravnotežje – resnico.

V slovenskem narodu je veliko lepega in zdravega ter občudovanja vrednega, denimo izumitelji, umetniki, glasbeniki…tem je treba posvečati pozornost.

Svetoval bi več optimizma! Vsak dan imam na voljo 24 ur, od katerih jih sedem prespim. Zakaj bi se posvečal novicam, ki me spravljajo v slabo voljo, raje kaj lepega preberem ali napišem, saj potem čutim, da sem nekaj naredil. Življenje je vendar lepo! In kaj vse doživimo v njem!«

ŽIvljenje je vendar lepo! Pogovor o knjigi >> Ljubiti in živeti, intervju z dr. Urbanijo, Slovenske novice, december 2010 (Tatjana Svete)

Več o knjigi >> Ljubiti in živeti

 

 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tatjana Svete Jože Urbanija ljubiti in živeti življenje ljubezen drevo življenja  Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Popolna sreča je mozaik, ki ga sestavljamo celo življenje.

Jože Urbanija