Znanstveniki so odkrili 3 majhne planete na katerih bi lahko bilo življenje

Znanstveniki so odkrili 3 majhne planete na katerih bi lahko bilo življenje

03.05.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Raziskovalci so odkrili tri planete, velikosti Zemlje, ki bili potencialno primerni za bivanje. Planeti krožijo okoli majhne, hladne zvezde TRAPPIST-1, ki je komaj kaj večja od Jupitra.

"Takšne hladne, majhne zvezde so lahko kraji, ki jih moramo najprej raziskati za življenje v vesolju, kajti so edini kraji, na katerih lahko s tehnologijo, ki jo imamo trenutno na voljo, z oddaljene Zemlje, zaznamo življenje," je pojasnil vodja raziskave Michaël Gillon, astronom iz belgijske univerze.

Ti trije planeti so približno 10 % večji kot Zemlja. Dva planeta sta tudi 90x bližje svoji zvezdi, kot je Zemlja Soncu. Kljub temu, da se vsi trije planeti gibljejo v bližini njihove zvezde, notranja planeta prejmeta le štirikrat več radiacije, ki jo prejme Zemlja od Sonca, kajti njihova zvezda je precej slabotnejša kot naše Sonce. Tretji planet pa prejme manj izžarevanja kot Zemlja od Sonca.

V prihodnosti nameravajo raziskovalci preučiti maso planetov, ki jim bo pomagala pri ugotovitvah, ali so planeti gorati, ali so bogati z ledom kot jupitrove lune ali pa so morda bogati s kovinami kot je npr. Merkur.


Slika: By ESO/M. Kornmesser - http://www.eso.org/public/images/eso1615a/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48532947

Ključne besede: planeti življenje bivanje astronomija vesolje Zemlja zvezde Trappist-1 znanost odkritje Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Grenko sladka mikropoezija
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nasmeh zgladi vse nejasnosti.

Herman Melville