Znanstveniki so odkrili 3 majhne planete na katerih bi lahko bilo življenje

Znanstveniki so odkrili 3 majhne planete na katerih bi lahko bilo življenje

03.05.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Raziskovalci so odkrili tri planete, velikosti Zemlje, ki bili potencialno primerni za bivanje. Planeti krožijo okoli majhne, hladne zvezde TRAPPIST-1, ki je komaj kaj večja od Jupitra.

"Takšne hladne, majhne zvezde so lahko kraji, ki jih moramo najprej raziskati za življenje v vesolju, kajti so edini kraji, na katerih lahko s tehnologijo, ki jo imamo trenutno na voljo, z oddaljene Zemlje, zaznamo življenje," je pojasnil vodja raziskave Michaël Gillon, astronom iz belgijske univerze.

Ti trije planeti so približno 10 % večji kot Zemlja. Dva planeta sta tudi 90x bližje svoji zvezdi, kot je Zemlja Soncu. Kljub temu, da se vsi trije planeti gibljejo v bližini njihove zvezde, notranja planeta prejmeta le štirikrat več radiacije, ki jo prejme Zemlja od Sonca, kajti njihova zvezda je precej slabotnejša kot naše Sonce. Tretji planet pa prejme manj izžarevanja kot Zemlja od Sonca.

V prihodnosti nameravajo raziskovalci preučiti maso planetov, ki jim bo pomagala pri ugotovitvah, ali so planeti gorati, ali so bogati z ledom kot jupitrove lune ali pa so morda bogati s kovinami kot je npr. Merkur.


Slika: By ESO/M. Kornmesser - http://www.eso.org/public/images/eso1615a/, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48532947

Ključne besede: planeti življenje bivanje astronomija vesolje Zemlja zvezde Trappist-1 znanost odkritje Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne