Zvončki

Zvončki

05.01.2018 | Avtor: Matevž Likar
"Čeprav so cvetovi zvončkov krasni tudi od blizu, jih na vrtovih navadno sadimo v večjih skupinah, ki preplavijo tla pod grmovnicami in drevesi. "
Med vsemi čebulnicami zasedajo prav posebno mesto v srcih vrtnarjev zvončki. Le kdo ni navdušen nad prvimi pogumnimi zelenimi poganjki, ki se prebijajo skozi zamrznjena tla in napovedujejo nezadržen prihod toplejših dni.

KAKO POLEPŠAMO VRT Z ZVONČKI

Čeprav so cvetovi zvončkov krasni tudi od blizu, jih na vrtovih navadno sadimo v večjih skupinah, ki preplavijo tla pod grmovnicami in drevesi. Na ustreznih rastiščih se bodo sami hitro namnožili, še hitreje pa jih lahko namnožite sami, če boste večje kupe zvončkov po cvetenju razdelili in jih ponovno posadili z nekaj vmesnega prostora.

Odličen za ustvarjanje cvetočih belih preprog je naš domači mali zvonček (Galanthus nivalis). Mali zvonček ljubi rastišče, ki je poleti senčeno pred Zvončkisončno pripeko in z organsko snovjo bogata tla. Na takšnem rastišču se splača poskusiti tudi s čudovito sorto 'S. Arnott'. Slednja bo spomladi odprla prijetno odišavljene cvetove z zaokroženimi cvetnimi listi.

Posadite ga med mleček Euphorbia amygdaloides robbiae ali pa med rdeče liste plazeče skrečnike. Odličen kontrast pa lahko ustvarite, če zvonček posadite med črne liste kačje brade (Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens').
Prekrasno se k zvončkom poda tudi družba drugih čebulnic in gomoljnic.

Poskusite s kombinacijo zvončka 'Atkinsii', ki je eden izmed najzgodnejših zvončkov in spomladi cvetoče ciklame Cyclamen coum. Podobno lahko zelo enostavno kombinirate zvončke tudi s spomladi cvetočimi perunikami. Njihovi barviti cvetovi bodo čudovita dopolnitev ledeno belim cvetovom zvončkov. Perunike ljubijo sončna in suha rastišča, zaradi česar jih je najbolje kombinirati z zvončkom G. elwesii.

KAKO NAMNOŽIMO ZVONČKE

V kolikor želite na svojem vrtu namnožiti že obstoječe zvončke počakajte, da cvetovi uvenijo, nato pa odkopljite rastline in ločite posamezne čebulice. Čebulice ponovno zakopljite, pri čemer med posamezno čebulico pustite nekaj cm prostora. Čebulice zakopljite približno 10-15 cm globoko. V sadilno jamo dodajte kompost in v kolikor je mogoče še listni opad. V kolikor boste razmik med čebulicami spreminjali, bo zasaditev dobil nekoliko bolj naraven videz.

Za resnične navdušence nad temi prekrasnimi cvetovi pa je dobra novica, da spisek rastlin Britanskega kraljevega združenja že sedaj vsebuje preko 150 različnih sort, ki jih lahko gojimo na svojem vrtu.

Matevž Likar >> Okrasni vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin
>>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar zvončki cvetje pomladno cvetje čebulnice znanilci pomladi vrt vrtnarjenje Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gozdna ptica nikoli ne želi kletke.

Henrik Ibsen