Dolenjski Pragozd Krokar in rezervat Snežnik-Ždrocle sta uvrščena na UNESCO seznam svetovne dediščine

Dolenjski Pragozd Krokar in rezervat Snežnik-Ždrocle sta uvrščena na UNESCO seznam svetovne dediščine

15.07.2017 | Avtor: Zavod za gozdove Slovenije


Na Zavodu za gozdove Slovenije smo z veseljem sprejeli novico, da so bili na zasedanju 41. Odbora za svetovno dediščino (World Heritage Committee UNESCO) v Krakovu na Poljskem, 7. julija 2017, med 63 območij starodavnih in prvinskih bukovih gozdov iz desetih držav, ki so bili v sklopu transnacionalne razširitvene nominacije uvrščeni na Seznam svetovne dediščine UNESCO, tudi gozdovi dveh slovenskih gozdnih rezervatov: Snežnik-Ždrocle (na Notranjskem) in Pragozd Krokar (na Kočevskem).

Po vpisu Škocjanskih jam pred tridesetimi leti je to za Slovenijo drugi vpis na Seznam svetovne naravne dediščine UNESCO.Pragozd Krokar: Ljuba brank

V pet let dolgem procesu izbiranja in strokovnega preverjanja predlaganih gozdov, pri katerem je aktivno sodeloval tudi Zavod za gozdove Slovenije, je Odbor za svetovno dediščino pri UNESCO izbranim gozdovom iz 10 držav priznal posebno vrednost, ker so dokaz izjemnega razvoja bukovih ekosistemov v Evropi po zadnji ledeni dobi.

Nominacija omenjenih dveh gozdnih rezervatov na seznam svetovne naravne dediščine pomeni za slovensko gozdarstvo novo potrditev strokovnega sonaravnega dela z gozdovi. Gozdovi bistveno prispevajo k biotski pestrosti in ekološkem ravnotežju v vse bolj obremenjeni krajini, varujejo tla pred erozijo, uravnavajo vodni odtok in zagotavljajo pitno vodo ter nas oskrbujejo z lesom in številnimi drugimi dobrinami. Zaradi strokovnega dela s slovenskimi gozdovi v obdobju zadnjih 65 let, seveda na podlagi mnogih spoznanj iz še bolj oddaljene preteklosti, postajajo ohranjeni gozdovi že kar zaščitni znak Slovenije, kar ima ugoden vpliv tudi na razvoj turizma pri nas.

Že pred desetletji smo slovenski gozdarji določili gozdove, ki so z vidika njihovega stanja in razvoja še posebej pomembni, jih izločili iz gospodarjenja in jih zavarovali kot gozdne rezervate. Od leta 2005 so zavarovani z Uredbo Vlade Republike Slovenije. Ob sonaravnem delu z vsemi gozdovi je to dodaten prispevek gozdarstva k ohranjanju naše narave. Na različnih gozdnih rastiščih jih je 170, s skupno površino 9.508 hektarov. Med njima sta tudi gozdna rezervata Snežnik-Ždrocle, ki je s 793,9 ha največji, in Pragozd Krokar (74,5 ha).

Pragozd Krokar predstavlja nedotaknjene prvinske gozdove na slikovitem obrobju Kolpske doline, gozdni rezervat Snežnik-Ždrocle pa obsega starodavne bukove gozdove, s predeli prvinskih gozdov, zaradi specifičnih rastiščnih razmer blizu morja in višine Snežnika pa bukev tu tvori zgornjo gozdno mejo in izpričuje moč preživetja v najbolj ekstremnih razmerah. Oba gozdna rezervata ležita sredi obsežnih gozdov, ki so vključeni v omrežje Natura 2000.

Vpis navedenih gozdnih rezervatov na seznam svetovne dediščine sprejemamo na Zavodu za gozdove Slovenije kot pomembno priznanje slovenskemu gozdarstvu ter našemu sedanjemu in preteklemu delu z gozdovi, vključno z delom številnih generacij gozdarjev pred nami. Pomeni nam spodbudo za strokovno delo s slovenskimi gozdovi tudi v prihodnje.

Vir: Zavod za gozdove Slovenije

Foto: Ljuba brank, sodelavec projekta Wikipedija (jezik: slovenščina).
- Lastno delo, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27737999:


Ključne besede: Pragozd Krokar rezervat Snežnik-Ždrocle slovenski gozdovi pragozd UNESCO Zavod za gozdove Slovenije  Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skrivnost uspeha ni v tem, da pred problemom bežite, se ga skušate znebiti ali da pred njim ohromite; skrivnost uspeha je, da zrastete, tako da ste večji od vsakega problema.

(T. Harv Eker)