Bio goriva

Bio goriva

16.10.2010 | Avtor: James Lovelock
"Pozabiti moramo na stare znanstvene in verske resnice in se začeti zavedati, da z gozdom zaraščena površina Zemlje predstavlja metabolizem planeta in je zato nenadomestljiva. "

Če les in kmetijske odpadke sežigamo na primeren način in v razumnih mejah, to ne predstavlja velike nevarnosti za Gajo, vendar pa se moramo zavedati, da so tudi bio goriva nevarna grožnja, ko gre za izkoriščanje velikih razsežnosti. Za obnovljivi vir veljajo le, dokler njihova uporaba ne vpliva na naravno kroženje ogljika.

Še posebej pa si bio goriva nevarna zato, ker bi bilo z namensko predelavo tako enostavno nadomestiti fosilna goriva; vendar bi v tem primeru potrebovali pridelovalne površine, kakršnih nam Gaja ne omogoča.

Če je pridobivanje energije s sežiganjem fosilnega ogljika in fosilnega kisika sprevrženo in nevarno, je povsem enako tudi pričakovati, da bomo primerljive količine energije enostavno in varno dobili iz tega tako modnega obnovljivega vira. Pozabiti moramo na stare znanstvene in verske resnice in se začeti zavedati, da z gozdom zaraščena površina Zemlje predstavlja metabolizem planeta in je zato nenadomestljiva.

Že za proizvodnjo hrane smo Zemlji iztrgali polovico plodnih tal. Kako naj pričakujemo, da bo Gaja uravnavala Zemljo, če ji drugo polovico vzamemo za pridelavo bio goriv?


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: James Lovelock gaja zemlja bio goriva naravni viri obnovljivi viri goz fosilna goriva fosilni ogljik fosilni kisik metabolizem planeta ekologija varstvo narave  Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Živimo v mavrici kaosa.

Paul Cezanne