Izzivi notranjega raziskovalca

Izzivi notranjega raziskovalca

24.10.2015 | Avtor: Marjetka Jeršek
"Napočil je čas, da ukrepamo in se izvijemo iz zasluzenosti z venomer ponavljajočimi dolgočasnostmi. "

Nekega jutra se prebudimo, odpremo oči in z grozo ugotovimo, da je vse isto, enako, dolgočasno, izžeto, prežvečeno, rutinsko. Spimo v isti postelji, v isti sobi, se zbujamo ob isti uri in gremo v isto službo po vedno isti poti. Naša vsakdanjost je izgubila lesk nepredvidljivosti, čar nenadejanih presenečenj, razgibanost sprememb. Napočil je čas, da ukrepamo in se izvijemo iz zasluzenosti z venomer ponavljajočimi dolgočasnostmi.

Že slavni filozof Sokrat je nekoč zapisal, da življenje, ki ga ne raziskujemo, ni vredno življenja.Globoko v naši notranjosti namreč biva iskriv, navdušen raziskovalec, ki hudomušno preži na nove izzive, ljubi drugačnost, hrepeni po spremembah in je željan zaživeti drugače, kot smo vajeni. Ko obnovimo pristni stik z njim, znova oživimo, se pomladimo, najdemo izgubljeno radost, zanimanje, smisel, izgubljene (z)možnosti in priložnosti. Izstopimo iz okostenelega kalupa vsiljene samopodobe, izbrišemo svojo osebno zgodovino in začnemo na novo, vse drugače, lepše, bolj vznemirljivo.

 Seveda le, če s svojim življenjem nismo popolnoma zadovoljni (redki so, pa še večina teh se zgolj pretvarja, da je).
Začnemo lahko že pri svojih vsakdanjih navadah. So zares zdrave? Ali dobrodejno delujejo na nas? Nam predanost rutini koristi? Če so odgovori pritrdilni, jih obdržimo, morda še nekoliko izpopolnimo, jim dodamo nove razsežnosti.

Če ne, jih opustimo in zamenjajmo s koristnejšimi, ki bodo bolje učinkovale na naše zdravje in počutje. Če na primer za zajtrk vedno popijemo veliko skodelico kave, ki nas sicer prebudi, a povzroča nepotrebno živčnost in bolečine v želodcu, jo zamenjamo z guarano, ki enako poživlja (vsebuje koncentriran kofein), a ni škodljiva za želodec. Ali še bolje: zamenjajmo jo z zelenim čajem, ki je bogat vir antioksidantov, ravno tako poživi organizem, a brez škodljivih stranskih učinkov.

Poskrbimo za spremembe v bivalnem okolju. Zamenjajmo barve, okraske, dodatke, prestavimo lončnice, blazine, zavese, obesimo novo sliko, polno iskrivih, bleščečih barv, in se znebimo stare, temne, moreče. Odstranimo kramo, ki je ne potrebujemo in ne uporabljamo.
Najbolj pa seveda zaleže raziskovanje svoje notranjosti, zaspalih skritih potencialov. Omislimo si nov hobi, zanimajmo se za stvari, ki so nas morda razveseljevale že v otroštvu, pa smo v preobilici obveznosti kar nekako pozabili nanje. Meditirajmo. Spremenimo kraje obiskov, izletov, potovanj, dopustov. Spremenimo svoje odzive in pristop do problemov. Zamenjajmo besedo težava z besedo izziv. Izzivi nas bogatijo, saj nam ponujajo priložnost za osebnostno in duhovno rast ter razvoj.

Ukvarjajmo se z zelišči in cvetlicami na vrtu, posadimo novo vrsto zelenjave, opazujmo obnašanje žuželk, ki brenčijo okrog žive meje. Vsakdanje navade in rutina ustvarjajo lažen občutek varnosti in nas oropajo za doživljanje novega. Obtičimo v »dobrem starem«, na katero smo se navezali in od katerega smo postali odvisni, namesto da bi uživali v presenetljivih dogodivščinah in poživljajočih novostih. Kadar je vse isto, pogosto zapademo v depresijo, zdi se nam, da smo že vse poskusili in doživeli, čeprav to še zdaleč ne drži. Vedno se najde kaj novega, vrednega raziskovanja, le pripravljeni moramo biti zapustiti varni zapeček in se odpreti svetu, vesolju, ljudem.


Izzivi našega notranjega raziskovalca nas pomlajujejo. Omogočijo nam, da se znova počutimo živi, koristni, da se pred nami še odpirajo nove poti, še lepše, vznemirljivejše, ustreznejše, prijetnejše in bolj smiselne od te, po kateri tavamo že celo neskončnost, zmotno prepričani, da za nas ni drugih smeri.

Eksperimentiramo lahko z novimi vrstami hrane, beremo drugačne knjige, se odpravimo v neznano, poskušamo zvarke iz kristalov in zelišč, si ogledamo film, za katerega še pred meseci ne bi mogli verjeti, da nam bo tako zelo ugajal. Zavrtimo si drugačno zvrst glasbe, zaplešimo svoj ples. Ves čas ohranjajmo možgane in svoj um aktivne, prožne, fluidne, prilagodljive. Rešujmo križanke, zapisujmo si svoje izsledke in doživetja s svojih raziskovanj v poseben zvezek.

Pogumno se podajmo na ozemlje neznanega in se spoprijateljimo z nenadejanimi okoliščinami. Dovolimo si užitek nabiranja novih izkušenj.
Premagajmo svoje strahove in si dopovejmo, da smo gospodarji svoje usode, kreatorji svojega življenja in čarovniki svoje zavesti, ki je, kakor tudi vsak sedanji trenutek, ki ga dihamo, vseobsežna, vredna raziskovanja, poglabljanja vanjo in ubiranja novih, svežih poti. Nič ni tako trdno, pogojeno, monolitno in nespremenljivo, da tega ne bi mogli preseči, preobraziti po svoji volji in užiti v najboljši možni obliki.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Marjetka Jeršek  čustva  energije  ezoterika  moč misli  miselna naravnanost  osebnost  pozornost  pozitivne misli  samopomoč  zavest Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če želite biti uspešni, morate biti pripravljeni, da se boste počutili neprijetno.

(Gil Eagles)