Junij - rožnik & Binkošti in kresovanje

Junij - rožnik & Binkošti in kresovanje

15.06.2023 | Avtor: Dušica Kunaver
"Težava je le v tem, da vse, kar je skritega v zemlji, čuva sam hudič. Vse, kar je dobrega, pride z neba, od Boga, kar pa je skritega v zemlji, nad tem ima vedno vrag svoje prste zraven. Pa vendar, kdor je dovolj korajžen in si želi zaklada, četudi ga varuje hudič, ima le eno izbiro. Iskati mora zaklad v kresni noči!"

Binkošti

Na binkoštno  nedeljo zjutraj so si dekleta  v okolici Šmarne gore, tako kot po vsej naši deželi,  umivala obraz  z roso, saj Binkoštna rosica prinese lepa lica.


Kresovanje

23. junija, na predvečer kresnega dne, je bilo treba v šmarnogorski okolici  okrasiti hiše s praprotjo. Otroci so zato  prinašali iz gozda velike šope praproti in jo raztresli po hiši. Praprot in žabica
To noč je namreč hodil okrog sv. Janez Krstnik in je počival na tej praproti. Zjutraj je bila praprot uvela – to je bil dokaz, da se je svetnik spočil na njej. Ta praprot je nato vse leto varovala hišo pred ognjem.

Praprot in kresnice so  zatikali  tudi za okenske  mreže.

Ko je padel  mrak, so nekdaj na gričih okoli vasi zagoreli  kresovi, okrog njih se je zbiralo staro in mlado in pesem je dolgo v noč donela med šviganjem isker.

Kresna noč je že tisočletja noč,  polna skrivnosti.
Če si brez greha , se ti utegne zgoditi, da v kresni noči dvigneš zaklad,  -  govori stara vera.
Vera v zaklade pa  v naših krajih niti od daleč ni  iz trte izvita, ampak je del naše zgodovine.

Zaklade, skrite v naši zemlji, delimo na dve vrsti:

V  grajskih kleteh in pod grajskimi ruševinami so še danes skriti  stokrat prekleti grajski zakladi,  ki jih še danes čuvajo v kače zakleti  okrutni  grajski gospodje in grajske gospe. Nekdaj kruta in ohola grajska gospoda danes milo prosi kakega pastirčka, da bi jih z udarcem leskove šibe rešil prekletstva. Njihovi zakladi so bili zbrani krivično, s tlačanovo muko, zato so še danes prekleti. Prekleti so zakladi in grajska gospoda.  Na svetu vendar mora zmagati pravica!

Druge vrste »zakladov« so borni  prihranki kmetov, ki so jih zakopavali v naglici, ko je na sosednjem hribu gorela grmada in je bilo treba hitro peljati družino za obzidje taborske cerkvice, odgnati živino na skriti kraj v gozdu, nato pa zagrabiti vile in koso in se pojaviti na  taborskem zidu. Če se je  branilec  po napadu Turkov na domačo taborsko cerkev  živ vrnil na svoj dom, je  svoj »zaklad« odkopal izpod hišnega praga, bližnjega križišča ali izpod stare hruške, če pa je padel za taborskim obzidjem ali končal v ujetništvu  kje globoko v Turčiji, pa  je njegov »zaklad« še danes skrit  na istem mestu.

Sen kresne nočiTežava je le v tem, da vse,  kar je skritega v zemlji, čuva sam hudič. Vse, kar je dobrega, pride z neba, od Boga,  kar pa je skritega  v zemlji, nad tem  ima vedno vrag svoje prste zraven. Pa vendar, kdor je dovolj korajžen in si želi zaklada, četudi ga varuje hudič, ima le eno izbiro. Iskati mora zaklad  v kresni noči!

So pa v kresni noči še druga pota do zakladov.

Ena od njih je na primer:

Vzemi tri zrna žegnane soli in dlako devetih mačk.  Tako opremljen boš v kresni noči kmalu zagledal  zeleno lučko.  Ko prihitiš do lučke, bo  lučka ugasnila, ti pa začni kopati in koplji ...! 

Priporočljivo branje:

- Več o ljuskem izročilu si lahko preberete >>> v knjigah, ki ohranjajo slovensko ljudsko izročilo  


Ključne besede: Dušica kunaver junij rožnik kresovanje kresna noč Binkošti Janez Krstnik etnologija šege običaji praprot praprotno seme Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naredite lahko, kar je ustrezno, in kar si želite. Recite si: 'Ti lahko. Ti boš. Ti moraš.' Ko boste to spoznali, bo vse drugo enostavno.

(Orison Swett Marden)