Krvavica

Krvavica

19.08.2011 | Avtor: Tomaž Petauer
"Morda kdo misli, da vegeterijanski posnetki mesnih izdelkov in jedi sploh niso potrebni, saj mora pravega vegetarijanca odvračati že sama misel na meso. To že, vendar je treba misliti tudi na one, ki se šele odvajajo mesa – tem pa so taki nadomestki dragocena opora."
Kadar pridejo na mizo mesne jedi in se med gosti znajde kak vegetarijanec, mu je seveda treba ponuditi kaj drugega. Najelegantnejša možnost je vsekakor vegetarijanska imitacija običajne jedi. Za to nudijo sojini in glutenski (sejtan) izdelki številne možnosti. Seveda se zdaj, ko prihaja čas kolin, odpira tudi to vprašanje.

V nekaterih trgovinah je mogoče dobiti tudi vegetarijanske pečenice; kaj pa krvavice? Teh še nisem videl, vendar že nekaj časa poznam rešitev tudi za to.

Uporabimo torej zrnje, ki ga vsebujejo tudi krvavice: riž, proso, ješprenj ali ajdo. Kuhanje ješprena je najbolj zamudno, ajda – vkolikor nimamo že namočene – pa se skuha še prej kot riž. Dodamo skupaj z nasekljano čebulo pražene sojine kosmiče ali sejtan in pretlačen rjav fižol ali lečo. Med začimbe sodijo mleti klinčki.

Doslej opisano je le nadev, kaj pa ovoj? Ta niti ni potreben, saj nam take »krvavice« ni treba rezati. Če pa jo želimo z ovojem, nadev napolnimo v podolgovate paprike, ki jih popečemo, ali v ovoj iz listov (vendar ne kislega zelja – to je lahko le priloga), skuhamo kot sarmo in popečemo.

Morda kdo misli, da vegeterijanski posnetki mesnih izdelkov in jedi sploh niso potrebni, saj mora pravega vegetarijanca odvračati že sama misel na meso. To že, vendar je treba misliti tudi na one, ki se šele odvajajo mesa – tem pa so taki nadomestki dragocena opora.


Več receptov in gurmanskih nasvetov >> V knjigah o prehrani

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tomaž Petauer  brezmesna  prehrana  vegetarijanske  klobase  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ena sama napaka zahteva sedem popravkov.

(Albert Einstein)