Kukavica in kukavičje jajce

Kukavica in kukavičje jajce

02.04.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Če ptice ne opazijo in ne zavrnejo kukavičjega jajca, potem novo izlegli kukavičji mladič uniči vsa druga jajca iz gnezda, ker jih izrine s hrbtom in potisne ven, čez rob gnezda. "

Kukavičji mladič v gostiteljskem gnezduImitiranje vzorcev na ptičjih jajcih kukavici omogoča podtakniti jajce v nič hudega sluteča gnezda. Vendar so kukavičine spretnosti »ponarejanja« na preizkušnji, kot pravijo znanstveniki, saj so gostiteljske ptice razvile večjo sposobnost razločevanja.

Rod parazitov, kot jih imenujejo, predstavlja spretne sleparje, ki skriva svoja jajca v gnezda drugih vrst.

Da bi se izognile prepoznavanju podtaknjenih jajc, so kukavice razvile spretnost posnemanja barve in vzorcev njihovih najbolj priljubljenih vrst ptičjih jajc.

Mlada kukavicaZnanstveniki so razvili tako imenovan »pogled-ptičjega-očesa«, da bi ugotovili, kako ptice opazijo podtaknjeno jajce vsiljivca.

Če ptice ne opazijo in ne zavrnejo kukavičjega jajca, potem novo izlegli kukavičji mladič uniči vsa druga jajca iz gnezda, ker jih izrine s hrbtom in potisne ven, čez rob gnezda.

Kukavice si določijo gostitelje. Na primer kukavica, ki leže jajca v gnezdo rdeče taščice, izleže modra jajca. Za človekovo oko je to jajce identično jajcu taščice.

Znanstveniki so mnenja, da so bile kukavice prisiljene razviti tako visoko stopnjo oponašanja, ker taščice bolje prepoznavajo tuja kukavičja jajca.

Vendar pa ni opaziti barvnih ujemanj na kukavičjih jajcih, ki so jih kukavice izlegle v gnezda sive pevke. Vrinjena jajca so le slabe replike. Dejstvo je, da ptice sive pevke običajno sprejmejo tuja jajca, kajti primanjkuje jim obrambnih spretnosti, ki so jih razvile taščice.

Kukavičje jajcePrav dejstvo, zakaj mnogi gostitelji sprejemajo takšna očitno tuja jajca, še vedno bega biologe. 

Raziskovalci mislijo, da so naivni gostitelji, kot je siva pevka, še vedno v zgodnejših stopnjah evolucije in "sprejemajo tuja jajca, ker še niso razvili obrambnih mehanizmov proti parazitom," pojasnjuje Stoddardova.

"Po drugi hipotezi je toleriranje kukavičjih jajc morda najbolj stanovitna strategija za nekatere gostitelje."

Kajti ptice, ki ne trpijo ravno pogosto kukavičje invazije, bi morale na splošno "plačati višjo ceno", če bi po pomoti zavrnile lastna jajca, kot je cena za občasno toleriranje parazitov.

Slika predstavlja ptičja jajca v dveh vrstah: v zgornji vrsti so kukavičja jajca, ki so jih kukavice znesle v gostiteljska gnezda različnih ptic, v spodnji vrsti pa so jajca ptic, njihovih "gostiteljic".

Povzeto po BBC

Priporočljivo branje >>> Knjige o živalih

 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: kukavice kukavičje jajce ptice taščice siva pevka paraziti narava ptičje gnezdo živali 2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino