Namesto vzponov - spremembe

Namesto vzponov - spremembe

12.11.2008 | Avtor: Mark Levine | Stephen M. Pollan
"V enaindvajsetem stoletju ne bo službe ali kariere, v kateri bi imeli možnost zanesljivega vzpona; ne bo zvestobe in ne bo pravičnosti. Vsi znaki in smerokazi osebnega vzpona so se spremenili, na svoji poti boste sami in zanašati se boste morali predvsem na svoj notranji občutek."

Tiho partnerstvo, ki je še do nedavnega veljalo med zaposlenimi in delodajalci, je preteklost. Nobenega zagotovila nimate, da boste obdržali službo, če opravite svoje delo, in nobenega zagotovila, da boste nagrajeni, če svoje delo opravite dobro. Ne bodo vas nagradili za zvestobo in nič več vam ne bodo dali zato, ker se podjetje žrtvujete že pol svojega življenja.

Izkušen računovodja, ki je v podjetju že dvajset let, ima prav enako, verjetno pa celo večje možnosti, da bo odpuščen, kot njegov pripravnik, ki je šele včeraj prišel iz šole. Vrhunski vodja prodaje, ki ga je njegova družba selila sem in tja po svetu, kamorkoli in kadarkoli so ga potrebovali, lahko ostane na cesti, še preden mu bo uspelo razložiti prtljago v enem od novih začasnih stanovanj.

V enaindvajsetem stoletju ne bo službe ali kariere, v kateri bi imeli možnost zanesljivega vzpona; ne bo zvestobe in ne bo pravičnosti. Vsi znaki in smerokazi osebnega vzpona so se spremenili, na svoji poti boste sami in zanašati se boste morali predvsem na svoj notranji občutek.

Spremenili so se tudi pogoji poslovanja. Nekoč so majhna podjetja vstopila v tržno nišo, jo zasedla na nekem manjšem trgu, potem pa so se počasi širila in povečevala tržni delež. Ob tem so hkrati rasla in širila obseg poslovanja. Nekatera so postajala vedno bolj samozadostna, druga so se širila s poslovalnicami na nova ozemlja.

V obeh primerih so se množili zaposleni in rasle vedno nove proizvodne hale in poslovni prostori. Tako so posli, ki jih je začel en sam posameznik ali dva, lahko hitro prerasli v milijone dolarjev vredne korporacije z več sto ali celo tisoč zaposlenimi.

Toda v zadnjem desetletju so se velike korporacije začele vesti prav obratno. Na spremembe v gospodarskem okolju so se začele odzivati  (morda bo kdo rekel, da pretirano) z zmanjšanjem števila zaposlenih in se vračati k tistemu, kar je njihova osnovna dejavnost, opuščajo pa vse postranske dejavnosti, ki so jim prej dajale samozadostnost. Toda mnogi, ki se na novo lotevajo svojih poslovnih projektov, še vedno razmišljajo le o rasti in širitvi.

KarieraNamesto da se nenehno obremenjujete z vzponom po hierarhični lestvici ali z rastjo podjetja, se s svojimi sredstvi in čustveno posvetite raje samemu sebi. Če ste zaposleni ali pa če ste samostojni podjetnik, širite svoja znanja in sposobnosti in počnite tisto, kar vam prinaša več denarja, boljši tržni položaj in večji dobiček.

Ne dajte se zapeljati vabam, kot so pisarna na vogalu stavbe, zveneč naziv, množica podrejenih. V službi ali lastnem podjetju šteje le tisto, kar zadovoljuje vaše dejanske potrebe in vam prinaša denar.

Prenehajte početi stvari, ki vas pri tem ovirajo. Ne poženite korenin prav v vsaki službi ali lastnem poslu. Čustveno in fizično se boste počutili bolje, če se boste v vsakem trenutku sposobni dvigniti in oditi. Če ste uslužbenec, to pomeni, da boste nenehno navezovali nove stike znotraj svoje panoge in v novih industrijah in da bo vaše ime nenehno krožilo med ljudmi, za katere utegnete biti zanimivi.

Vaš uspeh bo v enaindvajsetem stoletju odvisen od tega, kako prilagodljivi boste in kako sposobni se boste v hipu premakniti v katerokoli smer. Zelo težko bodo preživeli ljudje, ki so navajeni po pasje zvesto slediti ustaljenim navadam in potem. Zaposleni bodo namesto nenehnih vzponov v hierarhiji podjetja morali iskati nove priložnosti, podjetniki pa nove trge, namesto povečevanja tržnih deležev.

Zaposleni bodo v svojem ali kakem drugem podjetju iskali nove projekte ali pa postali samostojni podjetniki. Tisti, ki to že so, bodo nenehno iskali nove poslovne izzive, nove projekte in nenehno razvijali nove izdelke in storitve.

Več o tem v knjigi >>> Živeti bogato

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: kariera koristoljubje motivacija neodvisnost osebne finance samozaposlitev podjetništvo poslovni uspeh sprejemanje odločitev Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott