Otroške možganske celice

Otroške možganske celice

02.11.2013 | Avtor: Heidi Bartolič
"Otrok se najlažje in najbolje uči spoznavati okolje in svet, v katerem živi preko preprostih ali poučnih knjig z modro vsebino, preko enicklopedij s tisočerimi novimi izrazi in navsezadnje preko razvedrilnih miselnih, enigmatskih križank. "

Razvoj možganov ima svoj ritem. Določeni predeli in z njimi povezane sposobnosti se razvijajo po korakih. Pri treh mesecih starosti se na primer najbolj intenzivno razvija vidna skorja.

Otrokova sposobnost učenja se ob spodbujajočem okolju lahko poveča tudi za četrtino.
Vsak človek ima naravno prirojeno potrebo po iskanju pomena, kot je  tudi potreba po prijaznem učnem okolju, polnem pomenskih izzivov in novosti.

Iskanje pomena se odraža skozi iskanje in razumevanje vzorcev (“patterning”). Naši možgani so hkrati znanstvenik in umetnik. Možgani se upirajo sprejemanju brezpomenskih vzorcev kot so to lahko brezpomenski izolirani deli informacij, ki so brez povezave na to kar nam je že znano.

Ko umeščamo informacijo v že znane okvire skrbimo za razumevanje vsebine - ta proces imenujemo tudi »čunkanje« navzgor. Kadar gre za drobljenje, nas zanimajo zgolj podrobnosti in govorimo o analizi vsebine. To pa nas kasneje spet lahko pripelje do možnosti za umeščanje in s tem razumevanje obravnavane vsebine.

Proces iskanja in razumevanja vzorcev je posebej izrazit takrat, ko je učna snov izrazito povezana s prakso in ko gre za človekove izkušnje, ki se generirajo skozi aktivne metode učenja.

Učenje, kot takšno pa je lahko tudi zanimivo, sproščeno in simpatično: skozi proces učenja otrok spoznava nove miselne vzorce, nove izraze, nove podobe in s tem raste v »višji svet«, kjer je zahtevnost za dojemanje in razumevanje stvari/pojmov nekaj več zahtevna ali pa potrebuje za to več časa.

Otrok se najlažje in najbolje uči spoznavati okolje in svet, v katerem živi preko preprostih ali poučnih knjig z modro vsebino, preko enicklopedij s tisočerimi novimi izrazi in navsezadnje preko razvedrilnih miselnih, enigmatskih križank.

Le te ga potegnejo v svet miselnega prepletanja novih izrazov, daljših številk ali premetank, novih definicij in poučnih slikovnih (tematskih) križank.

Vse to lahko dodatno buri njegovo domišljijo za drugačne dojemanje zunanjega sveta ali pa preko tega spozna nove sposobnosti oziroma želje, skrite v njem samem.

Vsaka miselna igra, miselna uganka ali logična matematična igra so lahko dober povod za prijetnejše »trošenje« možganskih celic.

Reševanje križank in miselnih ugank 

Priporočljivo branje: >>> Otroške knjige

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Heidi Bartolič možgani možganske celice miselne uganke učenje križanke D-Bartol d.o.o.  pinkoclub  križanke  kviz  uganke  enigmatika  prosti čas  razvedrilo Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Ne išči le varnosti. Segaj po zvezdah!"

Peter O'Connor