Rastlinojedi dinozavri - Stegozaver

Rastlinojedi dinozavri - Stegozaver

16.02.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Stegozaver je bil rastlinojedi dinozaver. Ti dinozavri so živeli pred približno 150 milijoni let, predvsem na področju današnje Severne Amerike. Njihove ostanke pa so našli tudi na evropskem območju.

Stegozavri so v višino merili približno 3-4 metre, v dolžino pa 9 metrov. To je približna toliko kot avtobus. Njihova glavna značilnost so bile plošče, ki so rasle iz njihovega grebena. Plošče so bile rombaste oblike, postavljene so bile v dve vrsti, največje pa so merile približno 60 cm. Druga pomembna značilnost stegozavra so štiri bodice na njegovem repu. Bodice so bile strupene in so bile namenjene obrambi pred plenilci. Sprednji nogi sta bili krajši od zadnjih, zato  so bili stegozavri s sprednjim delom telesa bolj pri tleh, medtem ko je bil rep z bodicami visoko  v zraku.

Nekateri znanstveniki so sklepali, da so plošče predstavljale neke vrste ščit. Vendar so pri raziskavah prišli do spoznanja, da so bile plošče postavljene preveč nerodno, da bi lahko zaščitile celotno telo stegozavra. Ugotovili so, da so plošče služile pri uravnavanju telesne temperature.

Stegozaver je, zahvaljujoč popularni kulturi, eden človeku najbolj poznanih dinozavrov.


Vir: BBC, Wikipedia


Ključne besede: dinozavri prazgodovina stegozaver arheologija evolucija znanost živali rastlinojedi dinozavri  Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če želite biti uspešni, morate biti pripravljeni, da se boste počutili neprijetno.

(Gil Eagles)