Rastlinojedi dinozavri - Stegozaver

Rastlinojedi dinozavri - Stegozaver

16.02.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Stegozaver je bil rastlinojedi dinozaver. Ti dinozavri so živeli pred približno 150 milijoni let, predvsem na področju današnje Severne Amerike. Njihove ostanke pa so našli tudi na evropskem območju.

Stegozavri so v višino merili približno 3-4 metre, v dolžino pa 9 metrov. To je približna toliko kot avtobus. Njihova glavna značilnost so bile plošče, ki so rasle iz njihovega grebena. Plošče so bile rombaste oblike, postavljene so bile v dve vrsti, največje pa so merile približno 60 cm. Druga pomembna značilnost stegozavra so štiri bodice na njegovem repu. Bodice so bile strupene in so bile namenjene obrambi pred plenilci. Sprednji nogi sta bili krajši od zadnjih, zato  so bili stegozavri s sprednjim delom telesa bolj pri tleh, medtem ko je bil rep z bodicami visoko  v zraku.

Nekateri znanstveniki so sklepali, da so plošče predstavljale neke vrste ščit. Vendar so pri raziskavah prišli do spoznanja, da so bile plošče postavljene preveč nerodno, da bi lahko zaščitile celotno telo stegozavra. Ugotovili so, da so plošče služile pri uravnavanju telesne temperature.

Stegozaver je, zahvaljujoč popularni kulturi, eden človeku najbolj poznanih dinozavrov.


Vir: BBC, Wikipedia


Ključne besede: dinozavri prazgodovina stegozaver arheologija evolucija znanost živali rastlinojedi dinozavri  Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky