Rekreacija - Ključ do mladosti

Rekreacija - Ključ do mladosti

04.02.2015 | Avtor: Jaka K.
"Vsi, ki ste odločeni, da storite ta morda najpomembnejši korak v vašem življenju, morate vedeti, da je pri rekreaciji težak zgolj začetek. Po začetnem težkem obdobju, ko telo postopno pripravimo na vsaj polurno vadbo trikrat na teden, postane šport del življenja, brez katerega praktično ne moremo več. Po aktivnosti čutimo neverjetno zadovoljstvo in umirjenost."

Bi želeli na stara leta ostati mladostni in vitalni? Redna telesna aktivnost je najboljši možen odgovor proti staranju.

Verjetno se vsak med nami dobro zaveda, kako pomembno je gibanje za kvalitetno, zdravo in dolgo življenje.

Z družino v hribeV zadnjem času številne raziskave in medicinska dognanja samo potrjujejo velik pomen športne aktivnosti za zdravje in dobro počutje pripadnikov vseh generacij. Ravno pri športu se velikokrat pokaže, da je človek dejansko star točno in samo toliko, kot se počuti, podobno pa ga seveda dojema tudi okolica.

Glede starostnikov imamo kot člani družbe določene stereotipe in v kolikor je posameznik aktiven ter sposoben telesne aktivnosti in naporov, ne paše v sliko teh predstav. Zaradi tega ga dojemamo veliko mlajšega kot je v resnici. Če vzamemo v obzir pozitiven vpliv, ki ga ima zdrav način življenja na njegov organizem, lahko zaključimo, da rekreacija v sebi resnično skriva najboljši možen način ohranjanja mladostnega videza in počutja.

JoggingPodobno ugotavlja tudi 65-letni Clifford Barnett, strokovnjak za staranje in predavatelj Stanfordske Univerze: »Sam pogosto šokiram svoje študente, ko jim razkrijem svojo starost. Ker sem polno zaposlen in hkrati veliko kolesarim ter telovadim, se moja podoba ne sklada s stereotipom nebogljenega starostnika, odvisnega od socialnega varstva in medicinske oskrbe.« Ta mladi starostnik svoje razmišljanje nadaljuje s trditvijo, nad katero bi se lahko zamislile predvsem mlajše generacije:

»V službo kolesarim vsak dan in potiho nergam nad tekači, ki tečejo po kolesarski stezi in so mi v napoto. Vendar če bodo mlajši med njimi še naprej tekli, pazili na nasičene maščobe in ne bodo kadili, bo njihova generacija pri svojih 65 letih precej vitalnejša od moje!«

Seveda pa je delež tistih, ki se dejansko odločijo narediti korak naprej in storiti nekaj za svoje telo in boljše počutje, na žalost še vedno precej manjši od deleža tistih, ki se leta in leta spopadajo z odločitvijo, da je ‘nekaj’ potrebno narediti, a tega nikoli ne storijo. Ne bodite med njimi, ki v zavetju domačega naslonjača iščejo izgovore o prezasedenosti in pomanjkanju časa za rekreacijo. Nikoli ni prepozno, da spremenite vaše navade. Storite to zase in obljubim vam: telo vam bo hvaležno!

KolesarjenjeVsi, ki ste odločeni, da storite ta morda najpomembnejši korak v vašem življenju, morate vedeti, da je pri rekreaciji težak zgolj začetek. Po začetnem težkem obdobju, ko telo postopno pripravimo na vsaj polurno vadbo trikrat na teden, postane šport del življenja, brez katerega praktično ne moremo več. Po aktivnosti čutimo neverjetno zadovoljstvo in umirjenost.

Slednje pa v primeru prisilnega ali načrtovanega počitka zelo pogrešamo. To je potem tisto, kar rekreativce žene naprej k uresničitvi morda skromnih, a za nas same nadvse pomembnih ciljev, naj bodo ti izraženih v pretečenih kilometrih, prevoženih razdaljah ali pa v trajanju neprekinjenega plavanja v bazenu.

Ko se enkrat trdno odločimo za zdrav način življenja, smo naredili že večino posla. Ostane zgolj vprašanje »kako«. Možnosti so danes seveda neomejene. Lahko se odločite za samostojno vadbo - tek, kolesarstvo ali plavanje so najboljša oblika aerobne vadbe, ki jo z nekaj volje in discipline lahko opravimo sami, v kolikor si pri telovadbi želimo družbe pa imamo na voljo ogromno tovrstne ponudbe, med katero je ogromno dejavnosti namenjeno tudi izključno starejšim. Vadba v vodi, aerobika, pohodništvo, ples ali joga, so gotovo vadbe, ki vključujejo večje skupine ljudi, kar nam omogoča, da ob skrbi za svoje telo, poskrbimo tudi za socialne stike in sklepanje novih poznanstev ali prijateljstev.

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jaka K Zlata leta rekreacija telesna vadba gibanje dolgoživost šport telesne aktivnosti vitalnost mladostnost zdravje Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pokaži mi moža s tetovažo in pokazal ti bom moža z zanimivo preteklostjo.

Jack London