Sobivanje s čebelami

Sobivanje s čebelami

14.03.2020 | Avtor: Vladimira Pibernik
"Čebele se delu ne upirajo, ker vse sodelujejo v duhu skupnega cilja preživetja."

 Ko se spomladi začne prebujati narava, se z njo začne novo dinamično življenje čebelje družine. Čez zimo stisnjene v gručo gomazijo v obliki klopčiča v skrbi, da je matici v sredini ves čas dovolj toplo. Ko pa se zopet lahko razletijo po okolici in priskrbijo prvi cvetni prah, se razživi tudi delavna družina. Matica začne zalegati jajčeca, da bo čim prej na voljo dovolj delavne sile v panju.

 Čebele delavke pospravljajo in čistijo celice, da bo mlada zalega na čistem in snažnem. Postopoma se iz prvih jajčec razvijejo ličinke, ki jih sprva delavke krmijo z matičnim mlečkom, da hitreje rastejo in se razvijajo. Po preobrazbi, ki poteka skrita v celicah pod voščenimi poklopci, se prigrizejo na plan prve pomladne čebelice.

 Takoj poprimejo za delo, ki poteka prvi del njihovega življenja v panju, šele po določeni dobi smejo odleteti na pašo in postanejo pašne čebele. Tukaj pa naletavajo na nove zahtevnejše naloge in na njim vedno nov, prej neznan način obvladovanja narave in prilagajanja na nove strupe, ki jih kmetovalci uporabljajo za zatiranje škodljivcev.

Čebele nikakor nimajo v svojem programu delati škodo, nanje kmetovalci pri tem pogosto
pozabljajo. Ves njihov obstoj in skrb sta namenjena preživetju skupnosti in ne samo njihove….

 Če nam dovolijo, da si jih ogledujemo in jim še celo pomagamo, se lahko od njih veliko naučimo. Organizacija dela članov družine je razvita do popolnosti. Čebele se delu ne upirajo, ker vse sodelujejo v duhu skupnega cilja preživetja.

Občudovanja vredne so njihove sposobnosti tvorjenja zdravilnih sestavin: matičnega mlečka, propolisa, voska.
Užitek je z njimi doživljati paše, ko neumorno nabirajo medičino in jo skladiščijo v panje. Takrat življenje prekipeva od življenja.


Na žalost pa, te samostojne in dobro organizirane, samozdravilne čebelje
skupnosti ne morejo več preživeti brez človeka v naravi. Zaradi brezvestnega onesnaževanja okolja in zajedalcev potrebujejo neprestane kontrole čebelarjev in zdravljenja. Težave nastajajo tudi zaradi klimatskih sprememb in nepravilnega zaporedja letnih časov. Saj tudi rastline od katerih so odvisne čebele nimajo ustreznih pogojev za rast.

 V želji ohraniti naravo in naravni način življenja, se že ob samem odločanju za simbiozo s čebelami ozreš in poiščeš čim bolj zdravo in neokrnjeno okolje, in ga želiš takega tudi ohraniti in oplemenititi, mu vdahniti svojo prisotnost in podariti svoj prispevek k dobremu in zdravemu.


Kontakt: Čebelarstvo Ladi, Sela na Krasu 52, 5296 Kostanjevica na Krasu, Telefon: 041 710 764

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Sobivanje s čebelami Vladimira Pibernik čebelarstvo pridelovanje medu čebele delavke matica samozdravilne čebelje skupnosti matični mleček življenje Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne