Sveže polnjene paprike

Sveže polnjene paprike

27.06.2013 | Avtor: Tomaž Petauer
"Sveže polnjene paprike so hitro pripravljene, zanje ne porabljamo energije, ne rabimo posod(e) za kuhanje, krožnikov, pribora in pomivanja. "
Polnjene paprike so super. Za vegetarijance je sicer mesni nadev nesprejemljiv, a ga ni težko nadomestiti s praženimi sojinimi kosmiči, sejtanom ali tofujem. Vendar so paprike užitne tudi presne.

Čemu jih potem kuhati in uničevati v njih vitamin C, ki ga vsebujejo precej več kot limone?

Ker pa je surove paprike težje rezati in pri tem iz njih na veliko izpada nadev, je treba poiskati ustrezno prilagoditev. V ta namen so primernejše ozke, podolgovate rumene ali zelene paprike, ki jih držimo kar v roki kot kornete in odgrizujemo. In razmišljajmo naprej: če so že paprike presne, čemu ne bi bil tudi nadev – za presnojedce? Saj nam potem sploh ne bi bilo treba kuhati.
V tem primeru prihajajo v poštev nakaljena zrna (»kalčki«), namočena (ne kuhana) ajdova kaša, paradižnik, čebula, česen, drobnjak, peteršilj, bazilika, kislo zelje ali repa, oljčno olje ...

Vloženih kumaric in oliv ne, ker so pasterizirane, kar velja tudi za kislo zelje in repo v kozarcih – taka so pač stroga pravila presnojedcev, pa tudi konzervansi jih odvračajo. Pri tistih, ki niso presnojedci je izbira surovin za nadev še precej večja.

Sveže polnjene paprike so hitro pripravljene, zanje ne porabljamo energije, ne rabimo posod(e) za kuhanje, krožnikov, pribora in pomivanja. Ponudimo jih kar vtaknjene v kozarce, kar še prispeva k ekstravagantnosti tega hladnega prigrizka oziroma predjedi, ki je še posebno primeren za vroče poletne dni.

Razume se, da poleg kozarcev s paprikami spadajo na mizo še kozarci s čim drugim.

Več receptov v  knjigah o prehraniMnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tomaž Petauer  paprika  polnjene paprike  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana  ajdova  soja Grenko sladka mikropoezija
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Če vas nekdo izziva, vedno poskušajte izziv sprejeti."

Donald J. Trump