Zelenjava, 1. del

Zelenjava, 1. del

12.08.2007 | Avtor: Ica Krebar
"Tudi zame je korenček nepogrešljiva jed. Počaka nam dolgo v zimo in je skoraj vedno pri roki, kadar ga rabimo. Uporabljamo ga lahko naribanega v raznih omakah, kuhanega v enolončnicah, za pripravo peciva, dušenega v malo vode ali v nekaj kapljicah olja, prelitega s tamari omako kot prilogo."

 

 

ZELENJAVA

Dobro se je zavedati, da je vsa zelenjava jin, zato se vedno trudimo, da je v pravilnem sorazmerju z drugimi snovmi. Zelenjavo lahko pokuhamo ali dušimo, na ta način jo jangiziramo. Zelene dele rastlin kuhamo zelo kratko. Potopimo jih v slano vrelo vodo. Ko listi spremene barvo, postanejo bolj živo zeleni, so kuhani. To je približno dve do tri minute. Tako pripravljena zelenjava je lažje prebavljiva, še vedno pa obdrži dovolj vitaminov.
Če tako pripravljeno zelenjavo ohladimo, na drobno narežemo, pokapljamo s kisom, oljem in nekaj kapljicami tamarija, dobimo okusno solato. Tako pripravljene zelenjave pojemo veliko manj kot sveže in na ta način ne prekoračimo dovoljenih količin zelenjave.

STROČJI FIŽOL

Kuhan v slani vodi s ščepcem kumine in soli, je vedno dobrodošla priloga na našem krožniku. Dovolj je že, če ga prelijemo z žličko tamarija, ali posujemo z gomasiojem. Zelo dober je v pripravljenih solatah, malo okisan z dodatkom čebule, česna in malo olja. V enolončnicah smo ga že spoznali, za poseben priložnosti pa ga lahko cvremo v olju in ga ponudimo kot posebno prilogo.

KORENČEK

Korenje je eno od najboljših sredstev, s katerim se obvarujemo gnilobnih procesov v črevesju, oziroma jih najhitreje ozdravimo. Malokdo ve, da surovo korenje zelo hitro prežene gliste iz črevesja; dovolj je, da pojeste dva do tri surove korenčke na dan.

Kadar pri dojenčkih, ki uživajo veliko mleka opazimo težave, jim nekaj mlečnih obrokov zamenjamo s korenčkovim sokom in težave hitro izginejo. Korenčkov sok vsrkava odvečno želodčno kislino in pekoča zgaga pojenja zelo hitro, če spijemo kozarec ali dva korenčkovega soka.

Nariban korenček lahko vedno kombinirate z ovsenimi kosmiči, jabolkami ter z drugim sadjem. Po možnosti ga vedno dodajte sadnim solatam. Če otroci redno uživajo tako pripravljen zajtrk ali malico, se jim zelo hitro izboljša zdravstveni in učni uspeh. Predvsem zaradi tega, ker je to hrana (vibracija) za haro, spolni energetski center, ki je močno povezan z učenjem.

Tudi zame je korenček nepogrešljiva jed. Počaka nam dolgo v zimo in je skoraj vedno pri roki, kadar ga rabimo. Uporabljamo ga lahko naribanega v raznih omakah, kuhanega v enolončnicah, za pripravo peciva, dušenega v malo vode ali v nekaj kapljicah olja, prelitega s tamari omako kot prilogo.

PETERŠILJ

Je nepogrešljiv, saj vsebuje največ C-vitamina in je lahko vedno dodatek vsem jedem tik pred koncem kuhanjam, ali samo nasekljan, posut po že pripravljeni hrani za dekoracijo. Korenino pa porabimo v enolončnicah ali kuhano v miso juhah.

ZELJE

Vse vrste zelja in brstični ohrovt so nepogrešljivi dodatki kot priloga na vsakodnevnem krožniku: dušeni, kuhani, ocvrti ter kot solata predvsem kislo zelje v zimskem času in sarmice.

BLITVA

Je meni nadomestila špinačo. Kuhana v enolončnicah, blanširana, nasekljana v zavitkih, občasno klasično pripravljena s česnom in malo krompirja, kot priloga ribam, a samo kot majhen del na krožniku.

KOPRIVE

V koprivah so velike količine mineralnih snovi, tako železa, magnezija, natrija, kalija, fosforja, kalcija in kremenca. Vpliva tudi na uravnavanje količine sladkorja v krvi. Vsebuje tudi veliko vitamina A. zato uvrščamo koprivo med najboljše čistilce za kri, kar jih je med zdravilnimi rastlinami. Čimprej se jo naučite uporabljati v vsakodnevni prehrani in ne samo kot čaj in zdravilo. Predvsem zgodaj spomladi je lahko vsak dan kot zelenjavna priloga na vašem krožniku in že po enem tednu uživanja se boste rešili spomladanske utrujenosti.

Koprivo lahko pripravljate na isti način kot blitvo. V kombinaciji s tofujem in praženo čebulo je prava poslastica. Tudi vsem pomladnim enolončnicam in miso juham jo lahko dodamo. Če jih redno režete, jo lahko uporabljate celo leto, saj vedno rastejo novi poganjki.

Se nadaljuje >>> Zelenjava, 2. del

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Ica Krebar  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  zelenjava  stročji fižol  korenje  peteršilj  zelje  koprive  blitva  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bolje je biti osovražen zaradi tega kar si, kot biti ljubljen zaradi tega kar nisi.

Andre Gide