Vzgojite si obilico rezanega cvetja

Vzgojite si obilico rezanega cvetja

23.01.2014 | Avtor: Matevž Likar

Če ste navdušenci nad aranžiranjem cvetov v vazi, je greda z rastlinami za rezano cvetje nujen del vašega vrta. Vzgoja cvetja za vaše vaze vam bo pomagala prihraniti nekaj denarja, saj so semena in mlade rastline precej cenejše kot cvetoči poganjki, ki jih kupite v cvetličarni. Poleg tega pa boste lahko še uživali ob vzgoji rastlin. Številne rastline, ki so primerne za rezano cvetje, so privlačne tudi za opraševalce, ki vam bodo v zameno za hrano pomagali k obilici okusnih plodov na zelenjavnem in sadnem vrtu.

Sejte postopoma

Rastline za rezano cvetje najlažje vzgojimo iz semen. Za podaljšanje cvetne sezone rastline sejte postopoma preko celotnega setvenega obdobja. Na ta način boste imeli na vrtu vedno na voljo dovolj raznolikih cvetov za enkratne aranžmaje. Pri izbiri rastlin vedno imejte v mislih kombinacije, ki jih boste ustvarili v vazah. Posejte cvetoče rastline in rastline, ki jih boste uporabljali kot dopolnitev npr. v obliki barvitega listja.

Nekaj prekrasnih za v vazo

Rastline, ki so skoraj nepogrešljive na gredi za rezano cvetje so kozmeje. Te enkratne nebinovke dajejo kombinacijam prerijsko svežino. Za enkratno sorto poskusite kozmejo 'Rubenza', ki je nekoliko nižja in ne potrebuje podpore. Poleg tega bo veselo cvetela še dolgo v jesen. Podobno nežna je tudi verbena, ki požene prekrasna rožnato-vijoličasta socvetja. Obrezan konec stebla verbene za kratek čas pomočite v vrelo vodo, s čimer boste preprečili odpadanje cvetov. Tako kozmejo kot tudi verbeno lahko sejete od konca zime (potrebna zaščita) pa vse do maja.

Iz iste družine kot kozmeje prihajajo tudi rudbekije, ki so prava mala sonca. V vazi bodo zdržale do dva tedna. Poleg klasične rumene barve lahko izberete tudi med sortami, ki bodo zacvetele v bogatih rubinasto rdečih tonih.

Za prekrasne modre tone in nežne pajčolanaste liste posejte črniko. V nekoliko bolj v vijoličastih tonih pa boste našli enoletne kadulje, madronščico in ostrožnike. Še posebej madronščice so odlična izbira, saj izredno enostavne za vzgojo. Poleg teda imajo še eno odlično lastnost - obrezovanje spodbuja tvorbo novih cvetov, kar bo poskrbelo, da vam jih preko sezone ne bo nikoli manjkalo.


Ključne besede: Matevž Likar kozmeje verbene črnike rudbekije enoletne kadulje madronščica ostrožniki rezano cvetje cvetje za vazo opraševanje cvetlični vrt rože cvetličarna semena, Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gozdna ptica nikoli ne želi kletke.

Henrik Ibsen