Dišave Sredozemlja

Dišave Sredozemlja

03.08.2011 | Avtor: Matevž Likar
Spomini na prijeten dopust ob Sredozemlju ali samo sanjarjenje o njem, so odlična osnova za vnos nekaj sredozemskega pridiha tudi na vaš vrt.

Timijan, dobra misel (Thymus)

Timijan je pravi majhen dragulj sveta začimbnic. Listi različnih kultivarjev so lahko obarvani vse od temno zelene pa do zlato rumene. Pri nekaterih kultivarjih pa najdemo celo marmorirane liste. Podobno raznolik je tudi njihov način rasti, saj lahko izbiramo med plazečim timijanom ali pokončno rastočimi grmički. Vsa ta raznolikost je posledica ogromnega števila kultivarjev, pri čemer vsako leto vzgojijo nove različice.

Grmičasti kultivarji kot npr. Thymus vulgaris 'Compactus' so idealni za nizko obrobo gredic, medtem ko so plazeči timijani kot npr. T. serpyllum 'Annie Hall' kot nalašč za sajenje med tlakovce terase ali na peščene potke.

Kot sredozemska rastlina ima timijan rad dobro odcedna tla z malo hranili. Ob sajenju zato dodajte v sadilno jamo obilico grobega peska, s čimer boste izboljšali odvodnjavanje tal. Timijan najbolje uspeva na sončnem rastišču, kar je še posebej pomembno, če boste njegove liste uporabljali za kuho, saj bo obilica sonca povečala vsebnost eteričnih olj v listih.

Sivka (Lavandula)

Sivka je še ena izmed rastlin, ki jo takoj povežemo s počitnicami ob Sredozemlju. Pogosto pa jo srečamo tudi na okrasnem ali uporabnem vrtu. Z izbiro različnih vrst pa si lahko zagotovimo več nepretrgano cvetenje skoraj preko cele sezone.
Najprej zacvetijo francoske sivke (Lavandula stoechas), ki jih spoznamo po ananasu podobnim socvetjih, na katerih se bodo razvili temno vijoličasti cvetovi, ki spominjajo na zajčja ušesa. Po 4-5 tednih cvetenja, se bo le-to zaključilo in grm lahko obrežemo, s čimer ga oblikujemo in spodbudimo pocvitanje.

Francosko sivki po času cvetenja sledi angleške sivke (L. angustifolia), med katerimi najdemo tudi pogost kultivar 'Hidcote'. Njihovi cvetovi so na cvetnih poganjki nameščeni v vretencih. Podobno kot francosko sivko tudi angleške po cvetenju obrežite.

Zadnji bodo zacveteli lavandini (Lavandula x intermedia), ki so križanci med vrstama L. angustifolia in L. latifolia. Zrastejo v večje rastline kot angleška sivka in zelo dobro prenašajo vročino in sušo.

Na vrtu sivki namenite sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Sivke posajene v lonce vsako pomlad presadite v svež substrat, s čimer boste rastlini zagotovili dovolj hranil, sebi pa obilico cvetov.

Rožmarin (Rosmarinus)

Nikakor v sredozemski zasaditvi ne sme manjkati rožmarin. Njegovi igličasti listi so polni prijetno dišečega eteričnega olja, ki se bo sprostilo ob najmanjšemu dotiku. Rožmarin potrebuje sončno rastišče in dobro prepustna tla. Izbirate lahko med pokončnimi kultivarji kot npr. Rosmarinus officinalis 'Miss Jessopp's Upright', ki zrastejo ob ugodnih razmerah v meter visok grm in pokrovnimi sortami, ki poženejo plazeče poganjke (npr. skupina Prostratus). V vrtnarijah pa se pogosto dobijo tudi rastline vzgojene na steblo (kot pri stebelnih vrtnicah), ki so prekrasen dodatek za teraso ali ozko gredico, kjer jih kombinirate z nižjimi grmički rožmarina ali kroglami pušpana.

Grmičke rožmarina lahko uporabite tudi za živo mejo. Rožmarin v živi meji vsako leto obrežite, da ohranite obliko žive meje, drugače pa obrezovanje ni potrebno.

Šetraj

Šetraj je pomembna začimbnica, ki so jo v Evropi gojili že v času Rimljanov. Najpogostejši gojeni vrsti sta vrtni šetraj (Satureja hortensis) in kraški šetraj (S. montana). Vrtni šetraj je enoletnica z vijoličastimi cvetovi in zraste 30-60 cm v višino, medtem ko je kraški šetraj trajnica z roza cvetovi.

Obe rastlini imate podoben okus in se lahko uporabljata kot dodatek k številnim jedem. Vrtni šetraj v začetku pomladi posejemo v rastlinjaku in sadike po zadnji zmrzali presadimo na gredo. Z rednim pinciranjem poganjkov bomo zavrli cvetenje in spodbudili rast stranskih poganjkov.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje začimbe rožmarin sivka šetraj timijan dobra misel Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London