Glasba

Glasba

03.04.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Glasba človeka bogati in plemeniti, če izbira pravo v pravem času,"

Lepota, ki je v zvokih in njihovem sozvočju, v ritmu in melodiji, je človeškemu srcu ena najbolj izbranih sladic, mnogim ljudem pa skoraj glavna duhovna hrana. Glasba razveseljuje človeka in olepša njegove vesele trenutke, glasba mu pomaga preboleti najhujše žalosti, glasba ga opogumlja, glasba mu pomaga k zbranosti in ga tudi sama na sebi duhovno plemeniti.

Vsa narava je en sam glasbeni koncert; šumenje potoka se preliva v bučanje morja, šelestenje listja v vetriču dopolnjuje kukavičje kukanje. V ta koncert naravne glasbe sodi tudi človekov glas, njegov pogovor in pesem, njegovo igranje na glasbila in pesem njegovih izdelkov, ki je resda večkrat tudi oglušujoč ropot in rezko cviljenje.

Vsak glas v naravi in civilizaciji ima svoje mesto, živali in človek čutijo njegov življenjski pomen. Pomlad se prebuja z jutranjim ženitovanjskim žvrgolenjem ptic, ob rezkem udarcu strele v nevihti vsemu živemu zastane dih, in ob neznosnem hrupu v industrijski lopi se ljudje žrtvujejo, da bi zaslužili za preživetje in lahko v miru poslušali tudi praznično pesem.

Glasba človeka bogati in plemeniti, če izbira pravo v pravem času, če pa se brez potrebe prepušča hrupu ali slabi glasbi, mu kvari ušesa in posluh, duševnost in duha.

Živali in otroci nezmotljivo čutijo, kaj koristi njihovemu ušesu in kaj je nevarno, odraščajoči in odrasli pa velikokrat ne. Ko smo hodili z dve - do triletno  Ano v živalski vrt, ji je bil posebno pri srcu lev; na vsak način je hotela pobožati "veliko muco". Nekoč pa je kralj živali zarjovel, da je zamolklo zadonelo. Ana se je stisnila k mami in prosila, naj gremo domov. Ali bo znala oditi "domov" tudi petnajst let pozneje, če bo glasba oglušujoča za ušesa in ponižujoča za osebno dostojanstvo?

Nasveti

● Razvijaj si čut za dobro glasbo in posluh s poslušanjem narave in vsakršne dobre glasbe na radiu, kasetah in ploščah, zlasti pa v živo na koncertih.

● Tudi tišina je glasba, njeno poslušanje je zahtevno.

● Otroštvo je idealen čas za nevsiljivo in igrivo učenje kakega glasbila in za veselo petje.

● Ogibaj se razdiralne glasbe: preglasne, razklane, ki osebno zamori, da v množici izgubi razsodnost in pade v orgiastično omamo hrupa.

dr. Jože Ramovš, www.inst-antonatrstenjaka.si/kdosmo.html  (Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti


Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo srčnost poslušanje osebnostna rast glasba lepota melodije Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse, kar je v letu ptice, je v srcu človeka, ki ljubi.

(Rudi Kerševan)