Intimna ljubezen v starosti

Intimna ljubezen v starosti

29.08.2016 | Avtor: Ana Kovačič
"Tudi po šestdesetem, sedemdesetem letu in kasneje, se moški in ženska lahko zdravo predajata spolnemu življenju, seveda pa se morata nenehno prilagajati drug drugemu in trenutnemu počutju in sposobnostim, kar velja tudi za mladost in srednja leta. "
Pod odejo

Zadnjič sem pisala o ljubezni v zrelih letih. Morda se je komu zdelo vse skupaj preveč romantično, preveč zasanjano, neresnično ... Za marsikoga je ljubezen, tista prava, res bolj oddaljena kot so zvezde na nebu in za tiste mi je resnično hudo. Zavedam se dejstva, da je zelo veliko starih ljudi, ki se zaljubijo marsikdaj nesrečnih, da se zgodi veliko neromantičnih, tragičnih in izkoriščevalskih zgodb. Temu v prid govori tudi statistika, saj je zelo veliko ločitev zakonskih zvez ravno ob upokojitvi, ko otroci počasi odidejo od doma, ko ni več vsakodnevnega boja in lovljenja časa, ko so živeli bolj ali manj drug mimo drugega.

Vendar v starosti število stikov z drugimi ljudmi upade in vloga partnerja postane še pomembnejša. Veliko je starih ljudi, ki so sami, ali zato ker so ovdoveli, ker so se ločili, ali pa ker niso bili nikoli poročeni. Vendar moj namen ni zbiranje vseh teh nesrečnih, a žal tudi resničnih zgodb. Moj namen je, da se vsaj za trenutek »odlepimo« od tega norega sveta, kjer nas dobesedno posiljujejo z aktualnimi novicami, ki to niso, če ne opisujejo tragike malega človeka, korupcije, grozot po svetu, ... Počasi, a vztrajno se tako naučimo videti le najslabše, ob tem pa vse prevečkrat spregledamo majhne radosti, ki naredijo naše življenje vredno.

Nadaljujem temo o ljubezni na stara leta, vendar se bom tokrat ustavila pri telesni ljubezni, dotikih, poljubih, spolnosti. Zapisala sem, da pri ljubezni v starosti ni najpomembnejša telesna ljubezen, spolnost in erotika, da gre za nekaj več. Verjetno res ni najpomembnejša, je pa pomembna, zato moramo včasih pogledati tudi »pod odejo«.

No, moja Zofija, o kateri sem pisala zadnjič, mi je mimogrede in nevsiljivo, omenila tudi to plat zgodbe. Ravno dovolj, da sem začela o tem premišljevati. Saj res, kje pa piše, da stari ljudje ne smejo oziroma ne morejo imeti spolnih odnosov ali vsaj intimnih dotikov, ki poženejo kri po žilah. Nikjer! Začela sem brskati po literaturi, po spominu in po vseh pogovorih in soočenjih s starimi ljudmi. Povsod sem našla kaj oprijemljivega, nekaj kar kaže, da je starost tudi v tem pogledu lahko prijetna in žgečkljiva.

Dr. Košiček je napisal, da za spolno dejavnost ni starostnih meja, kar velja tako za moške kot za ženske. Res je, da proces staranja prinese upad telesnih in duševnih funkcij, pešanje življenjskih moči - tudi spolne, vendar pa je vse to odvisno od vsakega posameznika, kako se doživlja, kako sprejema svojo starost in kako ohranja oziroma vzdržuje svojo psihofizično kondicijo. Moškemu ni treba preživljati tegob, ki jih prinaša klimakterij (čeprav se o tem zadnje čase tudi veliko piše, ker smo pač enakopravni in ker je to moderno), ki nekaterim zmotno alarmira, da jim, kar se spolnosti tiče, bije zadnja ura. Poleg vsega je spolnost na stara leta lahko koristna, ne le za boljše psihično počutje ampak lahko tudi koristi zdravju, k ohranjanju telesne kondicije, seveda pa zmernost in previdnost nista nikoli odveč. Kamasutra uči, da čutni in spolni užitki razveseljujejo čute in poživljajo duha.

Tudi po šestdesetem, sedemdesetem letu in kasneje, se moški in ženska lahko zdravo predajata spolnemu življenju, seveda pa se morata nenehno prilagajati drug drugemu in trenutnemu počutju in sposobnostim, kar velja tudi za mladost in srednja leta. Navsezadnje pa spolni odnosi ne pomenijo le penetracije v nemogočih položajih. Spolnost je tudi (in predvsem) predajanje partnerju, njegovim dotikom in lepim občutkom, ki jih le ta nudi.

Spolnost na stara leta ne sme biti nekaj, ob čemer se nam naježi koža, če pomislimo na stara, zgubana telesa. Biti mora nekaj lepega. Nekaj kar čaka tudi nas. Seveda, če bomo imeli srečo, da jih bomo dočakali in bomo imeli nekoga, ki bo kljub letom v nas videl poželenja vredno ljubico ali ljubimca. Zavedati se moramo, kar nas učijo že stara besedila (Kamasutra), da je spolnost za pridobivanje moči enako pomembna kot darovanje bogovom in molitve.

Sorodni članki:
Staranje
Poti življenja
Ko zori ljubezen
Sprava
Pogum

Ključne besede: Ana Kovačič  ljubezen  spolnost  intimna ljubezen  v zrelih letih  starost  staranje  tretje življenjsko obdobje  upokojitev  življenjske zgodbe Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Lepota nas obkroža, vendar se moramo ponavadi sprehajati v vrtu, da jo opazimo.

Rumi