Molk

Molk

19.03.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
""Kdor molči, devetim odgovori. - Kdor molči, deset jih ukroti." "Če bi molčal, bi ostal modrijan." "Če jezik molči, glava ne boli." "Molčati je zlato.""

"Je čas molčanja in čas govorjenja", pravi v Svetem pismu modrostna knjiga Pridigar

(3,7).
Čemu je modro molčati?

Poglejmo, kako na to odgovarja slovenska ljudska modrost v pregovorih.

"Kdor molči, devetim odgovori. - Kdor molči, deset jih ukroti."
"Če bi molčal, bi ostal modrijan."
"Če jezik molči, glava ne boli."
"Molčati je zlato."

Ti štirje slovenski pregovori menijo, da je molk zdravilo pred slabimi posledicami nepotrebnega, nespametnega, nepoštenega, neresničnega..., skratka nesmiselnega govorjenja. Vsakdo ima verjetno izkušnjo, kako se je kesal, da je kaj povedal, in se je izkazalo, da bi bilo tisočkrat boljše zanj, za druge ali za stvar samo, ko bi bil tedaj molčal. Morda bi morala stvar še dozoreti v njem, morda je ne bi bil smel povedati temu, temveč drugemu, morda pa temu, vendar ob ugodnejši priliki, morda bi bila morala sploh ostati v njem ...

"Človeka uči, kar trdo molči."

Ljudska izkušnja pozna vrednost molčanja tudi z nasprotne strani: od tistega, ki veliko govori, pa malo pametnega, se človek res ne nauči drugega kakor tega, kako ni pametno govoriti. Življenje, narava, pa tudi moder človek včasih trdovratno molčijo o bistvenih resnicah. Prav te bi moral človek najprej zvedeti. Toda pozor! Ko bi mu bilo z njimi mimogrede postreženo, bi mu šle skozi eno uho noter, skozi drugo pa ven.

Šele če se sam dokoplje do njih v potu svojega obraza, bodo postale njegova osebna življenjska modrost. "Molčati ni nobena umetnost, pa je vendar težko."

Ta pregovor poudarja modrost, osebno zrelost in  napor, ki so potrebni, da človek molči, kadar ni smiselno govoriti. Ostaja nam še odločilno vprašanje, ki izhaja svetopisemskega reka, da je čas molčanja in čas govorjenja: kdaj je čas molčanja? Poskusimo nanj odgovoriti v nasvetih.

Nasveti

● Kadar nimate kaj povedati, molčite, razen vljudnostnega govorjenja, kakor je pozdrav, zahvala ali morda tudi splošni pogovor "o vremenu", kakor je značilen za Angleže.

● Molčite in zbrano poslušajte, kadar govori kdo drug vam, da ga boste res razumeli tako, kakor vam želi povedati (glej Poslušanje, Pogovor).

● Najstrožje molčite o vsem, kar vam je kdo osebno zaupal.

● O zakonskih zadevah molčite pred vsemi razen pred svojim sozakoncem. Enako o drugih zaupnih medčloveških skrivnostih med sorodniki, prijatelji, znanci, sosedi.

● Ohranite in skrbno gojite v sebi najdragocenejše osebne skrivnosti, da vas bodo

nedotaknjene hranile, ne pa se obračale sprevržene iz javnosti proti vam.

● Ne molčite iz trme ali strahu, temveč na primeren način pridite na dan z besedo, saj "beseda ni konj". Molk je odprto sprejemanje, govorjenje pa dejavno oddajanje, zato je molk iz strahu ali trme nezdrav: v obeh primerih ima človek nekaj sporočiti, pa to energijo za dejavnost zlorabi za krčevitost trme ali strahu; oboje je namreč velika poraba človeške energije, večja, kakor je potrebna, da bi to stvar povedali. Zato naj velja tudi za zakonske "tihe dneve", da ne bosta zaspala, preden se ne pogovorita in pobotata.

● Ne čakajte s trdovratnim molkom na drugega takrat, kadar bi se morali  s kom o kaki stvari pogovoriti, kadar si želite, da bi drugi to in to (na vas ali o vas) videl, vedel, vam naredil, on pa tega sam od sebe ne opazi ali ne spozna, zato tudi narediti ne more. Tukaj velja drug pregovor: "Kdor jezik špara, kruha strada."

dr. Jože Ramovš, www.inst-antonatrstenjaka.si/kdosmo.html  (Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo srčnost poslušanje osebnostna rast molk medosebni odnosi  Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)