Red vzdržuje svet

Red vzdržuje svet

05.03.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Pravi red je tedaj, ko je človek moder gospodar nad vsemi svojimi stvarmi in jih razporeja tako, da mu najbolj smotrno služijo. Poleg te praktične rabnosti je red tudi nekaj lepega in bogati človekovo dušo. Zato je človek dolžan, da se navadi na smiseln red in da pomaga k temu drugim. "

"Red vzdržuje svet", pravi slovenski pregovor.

Urejenost pokrajineLjudje so od nekdaj strmeli nad naravnim redom. Vsa dogajanja se držijo ene same smotrno urejene zakonitosti, od kroženja svetov po vesolju preko vedenja tisočev živalskih vrst, do nevidnega dogajanja v delcih atoma. Ves naravni red in smotrna skladnost se dogajata spontano, brez zavesti in prizadevanja.

Človeško zavest je to od nekdaj nagibalo v hvaležno versko slutnjo, tako da so častili Boga tudi v njegovi stvarniški moči in modrosti ali pa red in harmonijo stvarstva božansko poosebljali.

V vsem stvarstvu edino človek zavestno dojema red in ga v mejah svojega človekovanja tudi sam ustvarja. Če si postavlja in vzdržuje primeren red, živi uspešneje, če se zanemarja v nered, ga spremljajo težave. O nekaterih vidikih življenja, ki so povezani z redom, govorimo v posebnih "zdravilih za dušo in telo"; na primer o osebni urejenosti, o urejenem vedenju, o časovnem razporejanju, o snagi.

O duhovnem redu, ko človek smiselno dojema in razporeja vso svojo življenjsko silo glede na vrednostno lestvico, pa govori vsa ta knjiga, prav posebej še nekatera poglavja v uvodnem delu in posamezna "zdravila", kajti iz osebne bivanjske ali duhovne urejenosti se poraja ves drugi človekov red.
Tukaj bomo pogledali pomen vsakdanjega reda v prostorih, kjer človek živi in dela.

Nekateri imajo stvari lepo pospravljene, toda kako nesmiselno razporejene, da izgubijo veliko časa za iskanje, drugi imajo vse v neredu, ko da bi udarila strela. Koliko nejevolje povzroča nered, koliko očitkov in sporov, koliko škode!

Pri tem ni odločilen samo videz, saj imajo včasih zelo ustvarjalni ljudje navidezen nered, v resnici pa zelo smiselno razporejene stvari, tako da govorimo o "ustvarjalnem neredu", medtem ko ima kdo drug na videz skrajnje pikolovski red, pa je v resnici napol zgubljen in zasužnjen svojim stvarem.

Pravi red je tedaj, ko je človek moder gospodar nad vsemi svojimi stvarmi in jih razporeja tako, da mu najbolj smotrno služijo. Poleg te praktične rabnosti je red tudi nekaj lepega in bogati človekovo dušo. Zato je človek dolžan, da se navadi na smiseln red in da pomaga k temu drugim.

Nasveti

● Za vsako stvar imejte primerno mesto, tako da boste imeli pregled nad tem, kje je kaj. Razpored stvari po prostoru, v omarah, na policah in drugod mora biti pameten, tako da je vsaka reč toliko bolj pri roki, kolikor več jo uporabljamo.

● V svojem osebnem prostoru, ki ga mora imeti vsakdo od otroštva naprej, imejte svoj osebni red; takega, ki ustreza vašemu značaju in najbolj koristi vašemu delu, povrh pa je tudi lep za pogled.

● Če ste po značaju nagnjeni k površnosti, se zavestno vadite v večji urejenosti. Pomaga vam lahko zavest, da ne smete delati krivice nobeni stvari, da bi se v neredu uničevala ali bila kje zanemarjena in ne bi dosegala svojega bivanjskega namena.

● Če ste po značaju nagnjeni k bolestnemu drobnjakarstvu in živčni pedantnosti, tako da sami napeto služite redu in ne red vam, se poglobite v življenjski način kakega uspešnega in sproščenega človeka, da boste imeli jasno predstavo, kako je treba razporediti čas in pozornost med urejanje in delo. Ko vas bo vleklo k nesmiselnemu pospravljanju in urejanju, mirno nadaljujte pravo delo in se pošalite iz samega sebe, češ zdaj moram čas in misli posvetiti delu - bom vsaj enkrat videl, kako je, če se zadušiš v neredu.

● kar si izposodite, vračajte čimprej in skrbno. Znano je, da so mnogi zelo nemarni pri vračanju knjig, zlasti znancem. Če imate glede vračanja kako razvado, takoj vrnite vse, kar ste komu dolžni, nato pa bodite posebej pozorni na to - počasi se boste navadili reda pri vračanju. Držite se načela: "Nikomur ne bodite nič dolžni, razen da se med seboj ljubite." (Rim13,8)

dr. Jože Ramovš, www.inst-antonatrstenjaka.si/kdosmo.html  (Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo srčnost poslušanje osebnostna rast red urejenost Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin