Opravičilo

Opravičilo

22.02.2011 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Po iskrenem opravičilu in po primernih dejanjih, ki spadajo zraven, gre tudi huda krivica hitro v pozabo, spor se prepreči ali vsaj ustavi, če se še ni preveč zažrl v iracionalno strast. "

 Opravičilo se razteza od vsakdanje vljudnostne besedice "oprostite!" v polnem avtobusu, ko komu stopimo na nogo, preko opravičila otroku za šolo, ko je zaradi bolezni manjkal, pa do prošnje za odpuščanje človeku, ki smo mu naredili krivico, in hočemo stvar poravnati.
Zdravilna in krepilna moč opravičila je najbolj izrazita na področju medčloveških odnosov. Slovenski pregovor pravi:
"Opravičilo, če ni zamudilo, je dostikrat spor uredilo".

Po iskrenem opravičilu in po primernih dejanjih, ki spadajo zraven, gre tudi huda krivica hitro v pozabo, spor se prepreči ali vsaj ustavi, če se še ni preveč zažrl v iracionalno strast.

Če manjša vsakdanja opravičila izrekamo zgolj mehansko ali samo z občutkom nerodnosti in z mislijo nase, jih drugi doživlja odbijajoče; v njih mora biti nekaj zdrave človeške ponižnosti in misel na prizadetega, ne pa nase.

Večje opravičilo in prošnjo za oproščenje ob krivici pa lahko zelo zavira lažni ali bolestni ponos, ki je kot napihnjena vreča pravzaprav čisto nasprotje pravega ponosa - ta lahko človeka kvečjemu spodbuja k opravičilu, kadar je to potrebno. Seveda je za tako opravičilo in za vse, kar je z njim povezano, včasih potrebno precej poguma (glej Pogum).

Nekateri se zelo poudarjeno in brez potrebe kar naprej opravičujejo. Taka nesmiselna opravičila so neprijetna za tistega, ki so mu namenjena. Navadno so znamenje bolestne duševnosti.

Oprosti miNasveti

● Vsakdanje vljudnostno opravičilo izrecite v resnici tudi vsaj malo iz srca. Poleg tega, da vam je nerodno zaradi svojega spodrsljaja, pomislite na človeka, ki se mu opravičujete, in vaš sram bo prekrilo primerno občudovanje, ker je človek imel neprijetnost. Ko ga pogledate in mu iz olike izrečete besedico "oprostite", naj  prebere v vaših očeh predvsem naklonjen občutek do sebe.

● Največje in najpomembnejše polje za vaša opravičila so vaši najbližji: sozakonec in drugi družinski člani; težko ga kje tolikokrat polomite in koga prizadenete kakor doma. Ne pozabite se vsaj tu in tam prav njim najbolj iskreno opravičiti. Ko učite otroke, da se bodo znali lepo opravičiti za svoje napake, se tudi sami njim na najbolj smiseln način opravičite, kadar naredite do njih kaj narobe.

● Pri delovnem sodelovanju v službi ali pri družbenem v kraju ali v kaki interesni skupini, politični stranki, verskem občestvu in podobnem človek gotovo od časa do časa naredi kaj, za kar je edino smiselno lépo in iskreno opravičilo, da bodo odnosi, delo in stvari tekli lepo naprej.

dr. Jože Ramovš, www.inst-antonatrstenjaka.si/kdosmo.html  (Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.
Sorodni članki:
Odpuščanje
Prošnja
Počitek
Sprava
Dnevnik

Ključne besede: Jože Ramovš Sto domačih zdravil za dušo in telo srčnost poslušanje osebnostna rast pogovor  razumevanje  komunikacija opravičilo kesanje  Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser