Trajnice po koncu sezone

Trajnice po koncu sezone

19.11.2010 | Avtor: Matevž Likar
"Današnji vrtnarji niso pripravljeni zaključiti sezone že sredi jeseni in potem pozabiti na svoj vrt vse do pomladnih otoplitev. S spremembami okusa in dojemanja lepega so se spremenile tudi vrtnarske navade. Suhe semenske glave ponujajo vrtu nežno strukturo, semena za naslednje leto in dobrodošle priboljške za ptice, ki obiščejo vaš vrt. Zato nikar ne hitite s pospravljanjem svojih gred in »pripravljanjem« na zimo. Lahko se zgodi, da boste s tem zamudili marsikatero lepoto vrta. "

Še nedolgo nazaj bi se vsak zavzet vrtnar ob prvih znakih jesenskega konca sezone, pognal na vrt in odstranil vse znake minljivosti v obliki sušečih se trajnic in enoletnic. Grede polne zelnatih trajnic bi se v trenutku spremenile v dvodimenzionalno površino, ki bi čakala na pomladno rast, medtem ko bi letošnje rastlinje začelo svojo pretvorbo v kompost.

Vendar je tako kot na številnih področjih, prišlo do nekaterih sprememb tudi na vrtu. Današnji vrtnarji niso pripravljeni zaključiti sezono že sredi jeseni in potem pozabiti na svoj vrt vse do pomladnih otoplitev. S spremembami okusa in dojemanja lepega so se spremenile tudi vrtnarske navade. V novejšem času tako navadno ne občudujemo le rastlin prekritih z barvitimi cvetovi, temveč najdemo lepoto v vseh stopnjah njihovega razvoja - od prvih brstov pa do počasnega bledenja v jeseni.

Žal je potrebno jesenske kvalitete trajnic navadno odkriti osebno ali preko pripovedovanja bolj izkušenih, saj so opisi jesenskega listja in plodov še vedno omejeni predvsem na grmičevje in drevesa.

Poskusite z osladom Filipendula ulmaria 'Rosea'. Na pomlad bo začel svojo rast s krasnimi zelenimi listi, nad katere se bodo sredi poletja dvignila visoka socvetja polna rožnatih cvetov. Oslad pa ne bo izgubil lepote niti na jesen, ko se bo listje obarvalo v rjaste in živahno oranžne tone. Visoko nad listi pa se bodo še vedno dvigala soplodja in na nebesni modrini tvorila nežne silhuete.

Med rastlinami, ki znajo pritegniti marsikateri pogled tudi po končani vrtnarski sezoni, prednjačijo rastline s semenskimi glavami in okrasne trave. Slednje so enkraten dodatek ne samo zgodnje jeseni, temveč tudi pozno jesenskega vrta, ko jih prekrijejo prve slane in se njihovi poganjki bleščijo v jesenskem soncu.

Piet Oudolf, eden izmed največjih mojstrov okrasnih trav, je nekoč dejal, da ne izbira rastlin samo po tem kakšne so v času življenja, temveč tudi po njem. Večina nas seveda še vedno izbira rastline na podlagi tega, kako se odrežejo med sezono in če so v okras grede tudi po koncu sezone – še bolje.

Suhe semenske glave ponujajo vrtu nežno strukturo, semena za naslednje leto in dobrodošle priboljške za ptice, ki obiščejo vaš vrt. Zato nikar ne hitite s pospravljanjem svojih gred in »pripravljanjem« na zimo. Lahko se zgodi, da boste s tem zamudili marsikatero lepoto vrta.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Okrasni vrt pozimi 

Matevž Likar >> Okrasni vrt


Ključne besede: Matevž Likar rastline konec sezone vrt vrtnarjenje zaščita rastlin trave trajnice vrt in živali V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.

(Lao Ce)