Večerni sklep dneva

Večerni sklep dneva

25.01.2012 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Ljudski rek pravi, da se dan drži dneva. Prav zato, ker se vsi dnevi "držijo skupaj" v enotnem mozaiku življenja, mora biti vsak izmed njih dodelan. "

Človekovo življenje je kot stebrišče častitljivega gotskega križnega hodnika: nanizano je iz lokov zavestne budnosti, ki so oprti na stebričke jutranjega prebujanja in večerne potopitve v sen. Teža dnevnega človekovanja je varno položena za jutranje prebujanje (glej > Jutranje prebujanje) in večerni sklep dneva. Če je jutranje prebujanje pomembnejše za budno intenzivnost  dneva, pa je večerni sklep dneva zadnja poprava in podpis pod življenjsko nalogo dneva.

Človek dneva navadno ne končuje sam. Če ima družino, je tudi ta čas lahko poln dnevnega vrvenja: skupna večerja, pomivanje in večerno pospravljanje stanovanja, odpravljanje otrok za spanje - vse od oblačenja pižamic, preko pravljice v naročju in družinske molitve, do stekleničke čaja - nato je treba vse pripraviti za naslednje jutro, sledi morda branje kake knjige, veliko jih je navajenih gledati televizijo, sledijo trenutki, ki jih imata zakonca zase ... Tudi ljudje brez majhnih otrok navadno "po sončnem zahodu" še ostajajo v vrvežu življenjskega prometa, pa naj bo zdoma ali v spalni srajci pred zaslonom s kriminalko.

Čisto na koncu dneva pa je vsakdo sam. Tik pred spanjem ima trenutke, ki jih lahko porabi za osebni sklep dneva: za obračun z minulim dnem, za hvaležno spokojnost pred počitkom in s tem posredno za daljno pripravo na jutrišnje nadaljevanje človekovanja. Tako spravljen in pomirjen z minulim dnem, s sabo in s celotno resničnostjo, se človek  spokojno prepusti kopreni sna - noči nezavedanja in nemoči, ki je ne le prispodoba, ampak pravi predokus smrti.

Ljudski rek pravi, da se dan drži dneva. Prav zato, ker se vsi dnevi "držijo skupaj" v enotnem mozaiku življenja, mora biti vsak izmed njih dodelan.

Kako se ljudje  motijo, ko mislijo, da danes popravljajo zavožen včerajšnji dan in da bodo jutri nadomestili današnje zamude. Vsak trenutek gre sam zase dokončno v zgodovino kot nespremenljivo dejstvo, naslednji trenutek  je že nova odprta možnost, ki pa izhaja tudi iz izkušnje prejšnjega. Zato je pomembno, da človek svojih dni ne vleče v mislih za sabo, ampak se navadi neposredno pred spanjem vsak dan zaokrožiti v celoto.

Večerni sklep dneva je predvsem duhovno domače zdravilo. Ko mu človek iz razdalje večera in predokusa smrti presodi svoj dan, se mu čedalje bolj bistri duhovni pogled nase: kaj je v njegovem dnevu res "zlata vredno", kaj  pa so le milni mehurčki samoprevare.

Dobre stvari spravlja v svoj "življenjski album", kjer ostajajo kot najbolj dragocena življenjska izkušnja na voljo njemu in tistim, za katere živi svoje dni. Iz teh izkušenj so stkane njegova sreča, samozavest, samospoštovanje, samopotrditev in kar je še podobnih izrazov za doživljanje uspelega človekovanja.

V to je prav tako lepo vtkana  tudi izkušnja zla, neuspeha, celo krivde, ko jih človek - tudi v takem večernem obračunu z minulim dnevom - duhovno presega in popravlja na človeški ravni.

Nadalje je večerni sklep dneva najboljše pomirjevalno in uspavalno sredstvo; človeku, ki se zvečer na najboljši mogoči način spravi  s seboj in celotno resničnostjo, njegova duševnost izsili potrebni spanec.

V krščanskem izročilu služi večernemu sklepu dneva večerna molitev. Kdor pa ne doživlja "Boga kot sogovornika svojih najintimnejših samogovorov" (Frankl), opravi svoj večerni sklep dneva sam pred sabo, pred svojo vestjo, pred celotno resničnostjo sveta, kakor bo ostala brez njega (Mahcovec), morda pred obličjem svojih najbližjih, za katere v veliki meri živi in dela.

Nasveti

Predstavi si sebe in svoj pretekli dan pred obličjem svoje vesti, svojih najbližjih, živega Boga, celotne resničnosti sveta..., skratka svojih največjih življenjskih vrednot.

Prelêti iztekajoči se dan v enem velikem zamahu, ne s podrobnim pikolovskim kopanjem po svojem spominu, saj kar je pomembno, priplava takoj na dan. Pomembno je, da s hvaležnim in veselim pogledom pospremiš vse dobro tega dneva v varne kašče večnosti, zlo pa spoznaš v njegovi pravi luči in se vsaj zdaj od njega osebno odmakneš.

Morda takole:

● Kaj je bilo danes dragocenega, kar bi rad  spravil v svoj življenjski album? - Izrazi to s stavkom veselja in hvaležnosti.

● Kaj me je doletelo hudega in zlega; kaj sem zakrivil sam: opustil, kar bi moral storiti, naredil slabega? - Svoje stališče do težkih dejstev in kesanje nad svojo krivdo izrazi s stavkom, ki ti privre iz dna srca.

● Kaj bi rad iz teh današnjih izkušenj prenesel v jutrišnji dan?

dr. Jože Ramovš 

(Odlomki  iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo)

Priporočljivo branje > Knjige o osebnostni rasti
 


Ključne besede: Jože Ramovš sto zdravil za dušo in telo večer večerni sklep jutranje prebujanje razmišljanje osebnostna rast nov začetek  Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Grenko sladka mikropoezija
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen