Zelenjava, 2. del

Zelenjava, 2. del

12.09.2007 | Avtor: Ica Krebar
"Topinambur. Z njim bi si lahko pomagali sladkorni bolniki. Saj zbija sladkor v krvi. Je popolnoma naraven divji krompir. Nabira se jeseni, ko mraz uniči zelene dele rastline. Pri nas ga najdete kot divje rastočega ob rekah."


TOPINAMBUR – DIVJI KROMPIR

Z njim bi si lahko pomagali sladkorni bolniki. Saj zbija sladkor v krvi. Je popolnoma naraven divji krompir. Nabira se jeseni, ko mraz uniči zelene dele rastline. Pri nas ga najdete kot divje rastočega ob rekah. Vsakdo si ga lahko posadi doma, saj divje raste na neobdelani zemlji in se hitro razrašča. Nabrane gomolje samo očistimo in operemo, lahko jih dušimo na čebuli ali jemo kuhane kot prilogo ostalim jedem.

KROMPIR

Nič ga ne omenjam. Kljub temu, da raste v zemlji, je najbolj jin, zato se ga izogibamo in ga nadomestimo z žiti kot glavno jedjo. Krompir pa nam ostaja samo še kot priloga. Krompir vsebuje več kot 50% škroba, ostalo je voda; vse to je jin, o škrobu pa smo že pisali. Torej, lahko bi rekli, da naj našo prejšno glavno jed, krompir, zamenjajo žita, kaše, polnovredne testenine, itd. Občasno si ga privoščite pečenega na kakšnem pikniku z dodatkom sojinega namaza: bo kar v ravnovesju.

BUČE

Takšne in drugačne: zelene in podolgovate so bolj jin, velike rumene ali Hokkaido so bolj jang. Nepogrešljive so za pripravo raznih vrst peciva: dušene, pečene , kuhane, ocvrte, itd. Imajo tudi to prednost, da počakajo dolgo v zimske dni in nam pestrijo zimske jedilnike.

PAPRIKA

Je zelo jin in naj bo le kot začimba, a naj bo zares majhen del priloge. Po možnosti naj bo pečena ali dušena v omakah za razne prelive. Tudi če iz nje pripravljamo solato, je boljše, da jo prej popečemo. Če delamo vloženo paprika, potem jo nadevamo z zmleto sojo, rižem in na drobno sesekljanim sejtanom, da je bolj jang.

PARADIŽNIK

Je zelo jin, zato je prava katastrofa za naše telo. Če bi se po končani desetdnevni dieti, ko smo dobro jangizirani, najedli paradižnika, bi zjutraj videli, koliko las nam je odpadlo, saj bi jih bilo zelo veliko na vzglavniku. Torej, poskusimo si zapomniti: uporabljamo ga predvsem v omakah, pečenega ali kuhanega, za prelive žit in testenin. V kombinaciji s tofujem in z dodatkom tamari omake je vedno dobrodošel za preliv pizza.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Ica Krebar kuharica za dušo in telo jin jang makrobiotika Topinambur krompir buče paprika paradižnik Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Živimo v mavrici kaosa.

Paul Cezanne