« prva  « nazaj  3 4 5 [6] 7 8 9   naprej »  zadnja »
Vseh člankov v kategoriji Rastline & vrt: 107
Pokrite grede

Pokrite grede

01.01.2012 | Avtor: Matevž Likar

Ali si želite podaljšati svojo rastno sezono? Bi si morda želeli vzgojiti lastne sadike in namnožiti okrasne rastline? Pa morda še prezimiti vse rastline, ki niso dorasle našim zimam? Vse lahko dosežete s postavitvijo rastlinjaka ali plastičnega tunela. Seveda se izbira zdi enostavna, saj imamo samo dve možnosti – pa vendar katera bi bila boljša. Za lažjo primerjavo smo zbrali nekaj prednosti in slabosti rastlinjakov in plastičnih tunelov.


Rabarbara

Rabarbara

29.11.2013 | Avtor: Matevž Likar

Če iščete rastlino, ki je čudovit dodatek vrtu in hkrati odličnega okusa, potem iščete rabarbaro. Obdobje, ko lahko rabarbaro kupimo v trgovinah je navadno zelo kratko, kar je verjetno posledica majhnega števila sort, ki jih gojijo v komercialne namene. Nasprotno pa lahko na lastnem vrtu z izbiro različnih sort podaljšamo čas nabiranja stebel rabarbare.


Trajnice jeseni

Trajnice jeseni

22.10.2011 | Avtor: Matevž Likar

Kar nekaj trajnic bo krasilo grede tudi v jeseni, ko se bo že bližal konec sezone. Nekatere med njimi to storijo s svojimi cvetovi, druge pa s čudovitimi jesenskimi barvami listja. Čeprav slednje navadno povezujemo z drevesi in grmovnicami, barvno listje še zdaleč ni le domena lesnih predstavnikov.

Slive nas razvajajo z okusnimi sadeži

Slive nas razvajajo z okusnimi sadeži

29.09.2011 | Avtor: Matevž Likar

Slive so krasna drevesa, ki spomladi popestrijo naš vrt, proti koncu poletja pa nas razvajajo z okusnimi sadeži. Navadno cvetijo sorazmerno zgodaj v sezoni, pri čemer imajo tudi kratek čas cvetenja. Zaradi obojega so izpostavljene nevarnosti, da pozna pozeba uniči večino cvetov

Zelenjava tudi v senci

Zelenjava tudi v senci

22.08.2011 | Avtor: Matevž Likar

Čeprav je sončno rastišče najprimernejši prostor za večino zelenjave in sadja, lahko dober pridelek vzgojimo tudi na nekoliko senčnem delu vrta. Pravzaprav je zaščita pred močno sončno pripeko celo koristna za nekatere zelenjave kot je npr. solata. Le-ta bo na senčnejši gredi pognala močnejše listne rozete in ne bo tako močno silila v cvet ...

Bučke

Bučke

21.06.2023 | Avtor: Matevž Likar

Če bi moral izbrati zelenjavo, ki je izredno enostavna za gojenje in hkrati bogato obrodi, bi se nedvomno odločil za bučke. Pri tem imajo buček v rokavu še en adut – odličen okus. Če boste enkrat gojili bučke na svojem vrtu, jih ne boste nikoli več kupovali v trgovini. Sočni mehki plodovi s kremastim okusom imajo le malo skupnega s pogosto usnjatimi in celo nekoliko grenkimi plodovi, ki jih včasih dobimo v trgovinah.


Vrtnice nekoliko drugače

Vrtnice nekoliko drugače

23.06.2011 | Avtor: | Matevž Likar

Vzgoja vrtnic se je precej oddaljila od časov klasičnega rožnega vrta, kjer so bile rastline posajene v strogih vrstah, ki jih je obdajala le gola zemlja. Seveda se ob omembi vrtnic takoj spomnimo tudi na podeželske vrtove, ki so jih vključili v svoje sproščene naravne kombinacije.
Pri tem pa uporabnost vrtnic za kombiniranje nikakor še ni izčrpana.

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

Podaljšajmo cvetno sezono - Obrezovanje trajnic

24.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Poleg okrasnih grmovnic, lahko z obrezovanjem izboljšamo cvetenje tudi pri zelnatih trajnicah. Eden izmed rezov, s katerim podaljšamo cvetno sezono nekaterim trajnicam angleži imenujejo kar »Chelsea Chop«.


Popestrimo senco z rastlinami

Popestrimo senco z rastlinami

01.05.2011 | Avtor: Matevž Likar

Ali tudi vam senčno rastišče predstavlja problem, za katerega se zdi, da kazi vaš vrt? Nasprotno, bodite veseli, da lahko na svojem vrtu poleg sončne grede najdete tudi senčen kotiček, s katerim vnesete na vrt nekaj dodatne razgibanosti. Še posebej lahko z njim pridobite zgodaj pomladi. Številne rastline, ki obožujejo senco, izvirajo iz gozdov in izkoriščajo prve pomladne žarke, da poženejo in zacvetijo, še preden se nad njimi strnejo krošnje dreves.


Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

Kaj lahko gojimo v rastlinjaku? Paradižnik!

01.04.2011 | Avtor: Matevž Likar

Sredi pomladi lahko v rastlinjaku posejemo in začnemo z vzgojo zelenjave, za katero je na prostem še prehladno. Med slednje spada tudi paradižnik, ki ga lahko vzgojimo iz semen ali pa si priskrbimo sadike. Sadike imajo prednost, saj bodo rastline hitreje začele z rastjo, vendar je izbira različnih sort navadno precej revnejša v primerjavi s široko paleto sort, ki jih najdemo v ponudbi prodajalcev semen.


« prva  « nazaj  3 4 5 [6] 7 8 9   naprej »  zadnja »
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin